Sänkt pris på vildsvinskött

Kungsbacka (JJ) En av skånes största viltuppköpare, Åke P i Malmö, sänker i höst priset som jägare betalas för vildsvinskött. - Det är alldeles för dålig efterfrågan. Det borde till en riktig marknadsföringskampanj, säger Jörgen Persson på Åke P.

Efterfrågan på vildsvinskött är för liten och nu sänks priset. Foto: Istock

P4 Kronoberg berättade på söndagen om Pule Gownius i Gårdsby i Växjö. Han är missnöjd med hur mycket viltuppköparna betalar för vildsvinen han säljer till dem.

– Idag ligger medelpriset för ett skjutet vildsvin på 300 kronor. Ska man sälja köttet vill man åtminstone ha in pengar så att det täcker bensinen som går åt för att frakta dem till försäljning, säger Pule Gownius till Jaktjournalen.

I hans jaktlag skjuts mellan 10 och 20 vildsvin per år. Jägarna förser sig själva och vänner och bekanta med kött, sedan säljs överskottet.

– Som priserna är nu måste man ha två-tre stycken att sälja om det ska bli en slant över efter att resan är betald, säger Pule Gownius.

Christian Bauer i Älmhult slaktar och säljer hägnade vildsvin. Han har slutat slutat göra affärer med jägare.

– Tyvärr hanteras köttet väldigt illa i många fall. Djuren kan ha legat på ett släp eller pickup-flak över natten och då börjar det blåna. Får jag in tio skjutna vildsvin kan jag i bästa fall pussla ihop sex stycken och det sänker priset, säger Christian Bauer.

”Lagren är fulla”

Hos en av Skånes största viltuppköpare, Åke P Fågel & Vilt AB, kommer man i höst att sänka inköpspriset på vildsvinskött från 26 kronor kilot till 21 kronor.

– Lagren är fulla och det säljs för lite kött. Jag vet inte om människor jämför med priset på tamgris, som är så lågt. Det skulle behövas en riktig marknadsföringskampanj för att öka försäljningen, säger Jörgen Persson på Åke P.

Deras försäljning går uteslutande till restauranger, storkök och butiker och det är färskt kött som efterfrågas. Fryst vildsvinskött är svårsålt, enligt Jörgen Persson.

– Filéer och andra ädla detaljer är en väldigt liten del på djuren. Den stora mängden är det vi kallar produktionskött, som man gör korv och liknande av. Det tar vi 45 kronor kilot för när det är benfritt. När vi köper in vildsvinet så är det ben med i priset och då förstår man att vår marginal inte är stor, säger Jörgen Persson.

Som en jämförelse kan nämnas att det råder brist på exempelvis älgkött. Den jägare som levererar älg till Åke P betalas med 40 kronor kilot.

AKTUELLT

Jägarbas vill ha specialistteam för vargjakt

Västmanland (JJ) Jägareförbundets ordförande i Västmanland, Emil Stolpe Nordin, vill att skyddsjakterna på varg blir effektivare. Han efterlyser specialistteam och att snaror och fällor får användas i jakterna.

Fira med filépanna

Jaktsäsongen är i full gång och i oktober är det massor av jakt över hela landet. Det är det värt att fira. Varför inte bjuda nära och kära på en filépanna, så fantastiskt gott och enkelt. Ta av den filé du har; älg, rådjur, hjort eller vildsvin, succén är given. 6 portioner: 600 g viltfilé

Stjärnskogens Atos

Daniel Ernebrink har i sin SE J CH Stjärnskogens Atos hittat en riktig drevkanon. Det har hunden inte bara bevisat på jaktprov utan även för bygdens jägare som gärna hänger med ut på jakt. När Jaktjournalen följde med Atos till skogs rådde det heller inget tvivel om att ryktet stämde. Bästa rådjurshunden på unghundsmästerskapet 2015 behärskar det här med drevjakt.

En stöld är alltid en stöld

I april polisanmälde knivbutiken Wanderoo en jakthandlare för varumärkesbrott. Saken gällde en kniv. Wanderoo (Bökers distributör i Sverige) noterade kniven och kunde konstatera att den inte tillverkas av Böker. Kniven är en uppskalad kopia av Rambler, en smidig kniv designad av Raimund Lhotak för Böker.

Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

IF beklagar sorgen i kommentar på Facebook

Karlskrona (JJ) Försäkringsbolaget IF ger nu ytterligare kommentarer kring fallet med Anton Nilssons trafikdödade gonczy polski. En försäkringstjänsteman krävde att hunden skulle grävas upp två veckor efter att den begravts. "Vi har i normalfallet aldrig några sådana krav", skriver IF i en kommentar på Facebook.

Joggare tog skydd i bil undan Stockholmsvargen

Stockholm (JJ) En joggare kände sig på måndagseftermiddagen tvingad att ta skydd i en bil när han fick närkontakt med en av Stockholmsvargarna. – Jag hade blivit skiträdd, säger Mats Tapper som filmade vargen och äger bilen där joggaren tog skydd.

Annonser