Robert sköt sista björnen i Västerbotten

Bjurholm (JJ) Robert Salomonsson, Borgafjäll, sköt nu på morgonen den sista tilldelade björnen vid årets licensjakt i Västerbotten.

Grabbarna från Vitvattnet tyckte att björnjakten var spännande. Fr v Rasmus Lundberg, Emil Larsson, vägvisaren Torbjörn Ahlgren, Robert Salomonsson och Lukas Lundberg.

I går observerade jägare i Vitvattnets jaktlag en björn på sina marker. De kontaktade Robert Salomonsson som tillsammans med Nathalie Jonsson fanns på plats med sina hundar i morse.

Jägarna postade ut och Robert och Nathalie började att banda i ett ungskogsområde med bra bärtillgång. Efter en stund fick Urak gå loss, medan Pelton fortfarande var kopplad.

– Efter ett tag hörde vi hur Urak började väcka och han drog sig undan. Då gick vi fram och hittade massor av björnskit. När Urak var nästan en kilometer bort hörde i hur han ökade väckskallen och då släppte vi också Pelton, säger Robert Salomonsson.

Plötsligt var björnen på benen och gjorde en sväng rakt mot Robert och Nathalie, samt vägvisaren Torbjörn Ahlgren, men började sedan gå i gångstånd mot en väg.

– Vi smög parallellt med björnen cirka 700-800 meter. Och vi kom ut på vägen före björnen och kröp ihop på knä och väntade. Men björnen upptäckte oss och stod under en gran och tvekade, men vi kunde inte skjuta för hundarna och då fortsätter björnen parallellt med vägen.

Robert, Nathalie och Torbjörn smyger vidare längst vägen och följer björnen medan hundarna skäller. Plötsligt rusar björnen över vägen.

– Jag hinner skjuta ett skott när björnen kommer bara 50 meter framför oss. Men det tog lite långt bak och björnen går in i en tät ungskog. Vi går in tillsammans och där kommer björnen längst ett krondike och jag kan avsluta jakten, en hane på cirka 200 kg, den sista på årets tilldelning i Västerbotten, säger Robert Salomonsson.

Björnen fälldes i Stensvattnet inom Vitvattnets jaktklubbs marker.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser