Robert sköt sista björnen i Västerbotten

Bjurholm (JJ) Robert Salomonsson, Borgafjäll, sköt nu på morgonen den sista tilldelade björnen vid årets licensjakt i Västerbotten.

Grabbarna från Vitvattnet tyckte att björnjakten var spännande. Fr v Rasmus Lundberg, Emil Larsson, vägvisaren Torbjörn Ahlgren, Robert Salomonsson och Lukas Lundberg.

I går observerade jägare i Vitvattnets jaktlag en björn på sina marker. De kontaktade Robert Salomonsson som tillsammans med Nathalie Jonsson fanns på plats med sina hundar i morse.

Jägarna postade ut och Robert och Nathalie började att banda i ett ungskogsområde med bra bärtillgång. Efter en stund fick Urak gå loss, medan Pelton fortfarande var kopplad.

– Efter ett tag hörde vi hur Urak började väcka och han drog sig undan. Då gick vi fram och hittade massor av björnskit. När Urak var nästan en kilometer bort hörde i hur han ökade väckskallen och då släppte vi också Pelton, säger Robert Salomonsson.

Plötsligt var björnen på benen och gjorde en sväng rakt mot Robert och Nathalie, samt vägvisaren Torbjörn Ahlgren, men började sedan gå i gångstånd mot en väg.

– Vi smög parallellt med björnen cirka 700-800 meter. Och vi kom ut på vägen före björnen och kröp ihop på knä och väntade. Men björnen upptäckte oss och stod under en gran och tvekade, men vi kunde inte skjuta för hundarna och då fortsätter björnen parallellt med vägen.

Robert, Nathalie och Torbjörn smyger vidare längst vägen och följer björnen medan hundarna skäller. Plötsligt rusar björnen över vägen.

– Jag hinner skjuta ett skott när björnen kommer bara 50 meter framför oss. Men det tog lite långt bak och björnen går in i en tät ungskog. Vi går in tillsammans och där kommer björnen längst ett krondike och jag kan avsluta jakten, en hane på cirka 200 kg, den sista på årets tilldelning i Västerbotten, säger Robert Salomonsson.

Björnen fälldes i Stensvattnet inom Vitvattnets jaktklubbs marker.

AKTUELLT

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Kolgrillad älgfilé

Numera tar grillsäsongen aldrig slut. Låt inte den fina älgfilén bli liggande i frysen och i värsta fall bortglömd. Med en god marinad och ett dygn i kylen är en mör älgfilé något av det godaste man kan låta vända på kolgrillen. Låt inga andra smaker konkurrera med den suveränt goda älgfilén, servera med en

Crut – en ståndhund av rang

När jämthunden Älgtjärnets Crut släpps lös i skogen är chansen till ståndskall rejält hög. Han har aldrig misslyckats på ett jaktprov och med tio förstapris på tio starter har han en meritlista som många bara drömmer om.

Redolfi EOS Steel

Gyttorp lanserar flera modeller från Redolfi Armi. Hagelbockar för jakt, sporting och lerduveskytte. Bockarna finns i Light, Steel och Sporting. Light och Steel finns i kaliber 12 och 20. Sporting i kaliber 12. Jaktjournalen har testat modellen Redolfi EOS Steel, som har tydliga influenser från traditionell italiensk tillverkning av hagelbockar.

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Annonser