Nya lodjursangrepp i Hyssna

Borås (JJ) Under licensjakten I Västra Götalands län fälldes också ett lodjur under skyddsjakt. Förhoppningen fanns att fårangreppen nu skulle klinga av men redan i helgen skedde nya angrepp.

En av de mest drabbade gårdarna i Hyssna som hittills haft ett tiotal angrepp på sin besättning upptäckte i helgen att lodjur varit framme igen.

Lodjuret hade tagit sig in i en byggnad ute i hagen genom att hoppa eller klättra över en cirka 120 cm hög grind. Där inne fanns både tackor och lamm.

Ett nyfött lamm var försvunnet. Ytterligare ett var såpass illa skadat att det fick avlivas. Tackan hade dock klarat sig med lindrigare skador.

Länsstyrelsens besiktningsman Bertil Anderssons besiktning visar att det rör sig om ett lodjursangrepp, men det skiljer sig något från tidigare angrepp.

– Hade det varit det lodjuret som härjat här mest och som vi dokumenterat hade det garanterat också legat en eller ett par döda tackor här, säger han.

Inventeringssäsongen och lodjursjakten har dock visat att det är exceptionellt mycket lodjur i området, så det är enligt Bertil Andersson inte orimligt att det är något annat lodjur som varit i farten den här gången.

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Webbradio: Ingen vargjakt i norra Värmland?

Värmland (JJ) Länsstyrelsens ståndpunkt om vargpopulationen i norra Värmland har retat upp jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson. – Att kalla norra Värmland för spridningszon för varg till Dalarna är bedrövligt, säger Lennart Johannesson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser