Nya lodjursangrepp i Hyssna

Borås (JJ) Under licensjakten I Västra Götalands län fälldes också ett lodjur under skyddsjakt. Förhoppningen fanns att fårangreppen nu skulle klinga av men redan i helgen skedde nya angrepp.

En av de mest drabbade gårdarna i Hyssna som hittills haft ett tiotal angrepp på sin besättning upptäckte i helgen att lodjur varit framme igen.

Lodjuret hade tagit sig in i en byggnad ute i hagen genom att hoppa eller klättra över en cirka 120 cm hög grind. Där inne fanns både tackor och lamm.

Ett nyfött lamm var försvunnet. Ytterligare ett var såpass illa skadat att det fick avlivas. Tackan hade dock klarat sig med lindrigare skador.

Länsstyrelsens besiktningsman Bertil Anderssons besiktning visar att det rör sig om ett lodjursangrepp, men det skiljer sig något från tidigare angrepp.

– Hade det varit det lodjuret som härjat här mest och som vi dokumenterat hade det garanterat också legat en eller ett par döda tackor här, säger han.

Inventeringssäsongen och lodjursjakten har dock visat att det är exceptionellt mycket lodjur i området, så det är enligt Bertil Andersson inte orimligt att det är något annat lodjur som varit i farten den här gången.

 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser