Nu inleds fördjupad studie av vargarnas härkomst

Norge (JJ) De norska myndigheterna inleder nu en fördjupad utredning kring de skandinaviska vargarnas ursprung. Forskare från hela världen bjuds in och arbetet beräknas ta tre till fyra år.

De norska myndigheterna inleder en utökad utredning kring den skandinaviska vargstammens ursprung. Foto: Istock

Norska Miljödirektoratet skriver på sin hemsida att utredningen sker för att uppfylla Stortingets krav på en genetisk utredning av vargstammen.

De första vargarna som hela den nuvarande vargstammen kommer ifrån i Sverige och Norge var inte släkt med den tidigare svenska vargstammen. Därför har det rests krav på en djupare utredning av vargarnas genetiska ursprung.

2016 beslutade Stortinget att saken ska utredas grundligt.

I ett första steg i utredningen hävdar tre amerikanska forskare att den skandinaviska vargstammen har samma genetik som vargarna i Finland och östra Ryssland. De fann inga spår av hybridisering, alltså hundgener i vargstammen.

Prover från muséer

Nu görs en fördjupad studie och de norska myndigheterna bjuder in forskare i hela världen att delta. Planen är att nya och mer avancerade metoder för DNA-undersökning ska användas och att nya prover ska samlas in.

De ska tas i Skandinavien och Finland-Ryssland men också från andra platser i världen.

– I Skandinavien finns mycket material lätt tillgängligt, men i exempelvis Ryssland måste uppdragstagarna vara beredda på att kartlägga själva och resa runt till muséer och liknande för att finna nödvändiga prover, säger Ellen Hambro, direktör vid Miljödirektoratet, på myndighetens hemsida.

AKTUELLT

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser