Minskat jaktvärde påverkar priset på skogsmark

Kungsbacka (JJ) Lägre jaktvärde uppges påverka priserna på skogsmark negativt i delar av Värmland. Annars är trenden att priserna i landet stiger – speciellt i stora delar av Norrland.

Skogspriserna ökade kraftigt i norra Sverige 2017. Foto: Istock

LRF Konsult redovisar varje år statistik över priserna på skogsfastigheter de förmedlat underföregående år. I ett pressmeddelande på mynewsdesk.com redovisas siffrorna för 2017.

I Mellansverige från Gävleborg och Dalarna, ned till Värmland och nordvästa delen av Västra Götaland har priserna på löpmeter skogsråvara ökat måttligt.

Priserna har ökat med 2,6 procent och genomsnittspriset under föregående år blev 415 kronor mer skogskubikmeter, vilket är exakt snittpriset i riket.

Skogskubikmeter är priset för virket men inkluderar även sådant som inte ger någon avkastning, exempelvis bark.

Lägre jaktvärde

Minskat jaktvärde anges som en orsak till prisutvecklingen i Mellansverige.

– I delar av Värmland är investeringsviljan från våra grannar i Norge inte lika stor som tidigare, jaktvärdet värderas generellt lägre än tidigare, importen av skogsråvara från Norge påverkar, liksom det faktum att antalet tillköp (när grannen utökar sitt fastighetsinnehav) har varit färre under 2017, säger Markus Helin, berättar Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult i pressmeddelandet.

I Dalarna och Gävleborg ökar priserna med 13,5 procent och i Stockholm, Södermanland, Uppsala län, Västmanland och Örebro, var prishöjningen 2,2 procent.

Däremot stiger priserna kraftigt i stora delar av norra Sverige. I Jämtland, Västernorrland, Västerbottens och Norrbottens kustland har genomsnittspriserna ökat med uppemot 15 procent och priset på skogskubikmeter är 276 kronor.

Totalt i Norrland, när även inlandet i Norrbotten och Västerbotten räknas in, är prisökningen 11,7 procent.

I södra Sverige är priset på skogskubik 613 kronor per meter och ökningen under 2017 var endast 0,2 procent.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Annonser