Minskat jaktvärde påverkar priset på skogsmark

Kungsbacka (JJ) Lägre jaktvärde uppges påverka priserna på skogsmark negativt i delar av Värmland. Annars är trenden att priserna i landet stiger – speciellt i stora delar av Norrland.

Skogspriserna ökade kraftigt i norra Sverige 2017. Foto: Istock

LRF Konsult redovisar varje år statistik över priserna på skogsfastigheter de förmedlat underföregående år. I ett pressmeddelande på mynewsdesk.com redovisas siffrorna för 2017.

I Mellansverige från Gävleborg och Dalarna, ned till Värmland och nordvästa delen av Västra Götaland har priserna på löpmeter skogsråvara ökat måttligt.

Priserna har ökat med 2,6 procent och genomsnittspriset under föregående år blev 415 kronor mer skogskubikmeter, vilket är exakt snittpriset i riket.

Skogskubikmeter är priset för virket men inkluderar även sådant som inte ger någon avkastning, exempelvis bark.

Lägre jaktvärde

Minskat jaktvärde anges som en orsak till prisutvecklingen i Mellansverige.

– I delar av Värmland är investeringsviljan från våra grannar i Norge inte lika stor som tidigare, jaktvärdet värderas generellt lägre än tidigare, importen av skogsråvara från Norge påverkar, liksom det faktum att antalet tillköp (när grannen utökar sitt fastighetsinnehav) har varit färre under 2017, säger Markus Helin, berättar Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult i pressmeddelandet.

I Dalarna och Gävleborg ökar priserna med 13,5 procent och i Stockholm, Södermanland, Uppsala län, Västmanland och Örebro, var prishöjningen 2,2 procent.

Däremot stiger priserna kraftigt i stora delar av norra Sverige. I Jämtland, Västernorrland, Västerbottens och Norrbottens kustland har genomsnittspriserna ökat med uppemot 15 procent och priset på skogskubikmeter är 276 kronor.

Totalt i Norrland, när även inlandet i Norrbotten och Västerbotten räknas in, är prisökningen 11,7 procent.

I södra Sverige är priset på skogskubik 613 kronor per meter och ökningen under 2017 var endast 0,2 procent.

AKTUELLT

Så blir lojakten i Jämtland

Jämtland (JJ) Nu har länsstyrelsen i Jämtland beslutat hur årets licensjakt på lodjur blir. Bland annat delas länet upp i åtta olika jaktområden.

Ruona Burman går till Naturskyddsföreningen

Stockholm (JJ) Chefen för länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland, Ruona Burman, har fått nytt jobb – på Naturskyddsföreningen. Nu ska hon jobba med natur- och miljöfrågor och det samiska urfolkets rättigheter.

Annonser