Läsarrapport: Lyckad stövarjaktens dag

Mora (JJ) Sista lördagen i november anordnades stövarjaktens dag i Mora. Efter en lång tids planering av den s.k. Moragruppen var det då daxs för har och rävjakt. Mora gruppen är några engagerade jägare i Mora som försöker marknadsföra och höja intresset för har och rävjakt med stövare.

Succé på stövarjaktens dag trots dåligt väder.

Vid samlingen i bygdegården i Vika utanför Mora rådde spänd förväntan bland de 75 deltagande personerna. Det fanns dock vissa farhågor angående jakten, då vädrets makter inte var nådiga med slagregn och kraftig blåst som härjade under natten och morgonen.

Jaktklubbar och viltvårdsområden i Mora området hade välvilligt ställt upp med jaktmarker och jaktkort vilket är en förutsättning för ett så pass stort arrangemang som detta skall fungera.

Efter att Jan hade dragit förutsättningarna för dagen och pratat bl.a. om säkerheten följde en stunds utfrågning av Rolf Johansson ifrån Säter som är aktiv i Dalarnas stövarklubb. Rolf berättade om de aktiviteter som är förknippade med en stövarklubb och vad som händer under ett normalt verksamhetsår.

När de 12 deltagande hundförarekipagen presenterats för deltagarna, och alla hade fått se på kartan vilket jaktområde som gruppen skulle åka till blev det avfärd till skogen. Jan och Gert tog täten som vägvisare för de grupper som behövde det.

Inför denna dag hade en sms grupp upprättats mellan hundförarna och dessa fick instruktion om att lägga ut information regelbundet om vad som hände på rutan. Hundarna släpptes på respektive jaktruta och rätt snart plingade de i telefonerna om aktiviteter på rutorna.

Först ut var Finska stövaren Ozzy som fick ett snabbt upptag på räv som den rävspecialist han är, men räven valde rätt snart att uppsöka ett gryt på trakten. Husse Ragnar Lok fick koppla och släppa på nytt. Hundförare efter hundförare rapporterade om slag arbete på sin jaktruta och nästa hund som rapporterades med upptag var Hamiltonstövaren Batman.

Batman drev hare som visade upp sig för gruppen flera gånger. Efter många vändor med en del trix ifrån haren som Batman förtjänstfullt löste så kom haren i pass för en av deltagarna i gruppen. Skott avlossades men haren drog det längsta strået denna gång och skuttade lugnt vidare.

Den unga Finnstövarhannen Harefallets Zeb reste en räv som efter 20 minuters drev föredrog att uppsöka ett gryt till gruppens besvikelse men ägaren Bengt Borgsgård förklarade att detta är ganska vanligt vid denna typen av jaktväder.

Härlig stämning ute i skogen.

Härlig stämning ute i skogen.

Regnet som ökade i styrka under förmiddagen bättrade inte på oddsen för de hundar som ännu inte rest vilt. Finska stövartiken Högbrons Assi som fortfarande räknas som unghund reste efter ett kort slag arbete en stor vit hare. Denna hare sprang väldigt mycket och långa sträckor på väg, vilket alla inbitna stövarjägare vet är det svåraste momentet för en harhund under drevet.

Assi löste vägspringarens alla konster och haren hamnade så småningom i pass för Johan Larsson som var på harjakt för första gången. Skottet satt där det skulle och snacka om lycklig jägare, det gick inte heller att ta miste på att Assis ägare var lika glad som skytten.

Finska stövaren Gruvrisets Fix med ägaren Sven-Eric Larsson rapporterade in upptag på hare. Under följande 2 timmar visade Fix upp sig ifrån sin bästa sida och drev tapptfritt och haren observerades flera gånger dock inom säkert avstånd ifrån jägarna.

I Sven-Erics grupp deltog Per Bylund som aldrig tidigare hade varit i skogen på jakt. Per fick en fin upplevelse och inblick i vad denna jaktform handlar om och med egna ögon kunde Per bevittna att haren inte alls var stressad under drevet utan tvärt om, haren styrde helt och hållet händelserna. ”Haren satt tom och putsade sig under drevet när han inväntade hunden” berättade Per för undertecknad vid mitt besök på rutan.

Alla hundar hade slag som tyvärr var väldigt svaga pga det myckna regnandet och hårda blåsten. Grillarna tändes på återsamlingsplatsen och deltagarna bjöds på grillad hamburgare och dryck. Jan sammanfattade dagen och varje hundförare fick lämnade redogörelse om det som hänt eller inte hänt på respektive ruta.

Jakt är som bekant oförutsägbart och ingen dag är den andra lik. Väder och vind är en av ingredienserna och är en av tjusningarna med jakt. Samvaro och njuta av naturen kan man göra fastän vädret är dåligt vilket denna dag var ett bevis för.

Jan Zakrisson

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser