Johans nya Blaser funkar inte

Västerås (JJ) Johan Rydberg har kostat på drygt 35 000 kronor för att få ett pålitigt vapen för björnjakt och eftersök. Men den nya studsaren, Blaser R8, funkar inte - den kastar inte ut tomhylsorna.

Johan Rydbergs nya Blaser R8 kastar inte ut tomhylsorna. Foto: Mikael Moilanen

Vi träffas på HMK i Västerås, där vapnet är köpt. Johan ska jaga björn utomlands och ville ha ett pålitligt vapen. Valet föll på en Blaser R8 professionell success.

Johan använder en av hylsorna som skjutits i bössan och visar. När han rycker rakrepetern bakåt ska hylsan slungas ut. Det sker inte, utan hylsan blir kvar strax bakom patronläget.

”Kan bli riktigt farligt”

– Det här kan bli riktigt farligt om man måste ha i en ny patron snabbt, under björnjakt eller eftersök på vildsvin som jag sysslar mycket med. I värsta fall låser den nya patronen fast sig tillsammans med den gamla hylsan, säger Johan Rydberg.

Han och vapenhandlaren har provat flera nya Blaser R8 och problemet är det sammma på alla vapen.

– Vi ringde Sako, som gjort ammunitionen. Där var svaret att jag skulle byta bössa om jag ville skjuta med deras patroner, berättar Johan Rydberg.

Svaret de fick från generalagenten för Blaser, Normark i Malung, var att han skulle använda ammunition av annat märke.

När vi står i butiken ska Johan visa hur vapnet kastar ut Normas hylsor korrekt. Men inte heller det förmår hans nya Blaser R8.

– Normas hylsor har den kastat ut förut, men nu funkar tydligen inte de heller, konstaterar Johan Rydberg.

Sakoammunition funkar inte i Blaser R8.

”Fel på urdragarfjädrar”

På Normark i Malung är problematiken känd.

– Det har handlat om två parametrar: Dels är Sakos ammunition något tjockare i botten och dels har vi haft problem med våra urdragarfjädrar, säger Niclas Persson, divisionschef för jakt vid Normark.

Nya urdragarfjädrar har monterats i bössorna som krånglat.

– Drar vapnet inte ur Normas hylsor heller, måste han ha en felaktig fjäder. Vi fick utbytesfjädrar och de visade sig vara felaktiga igen. Nu till slut, i förra veckan, fick vi in riktiga fjädrar, säger Niclas Persson.

Hos Sako Sweden säger lager- och supportansvarige Christophe Vinsonneau att det endast är i Blaser R8 som deras ammunition krånglat.

– Kanten på hylsan är något rundad och det klarar inte Blaser. Men jag fick besked från Finland i går, att hylsorna kommer att göras om något. De ska få en brantare kant, säger Christophe Vinsonneau.

I nedanstående korta filmklipp visas en korrekt och en felaktig urdragare.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser