JJ testar Browning BAR MK 3

Browning BAR har sedan 1967 genomgått flera utvecklingssteg. Den senaste, MK 3, har ett nytt förbättrat avtryckarsystem, Super Feather Trigger, som gör skyttet till en ny upplevelse med en halvautomatisk studsare. Browning BAR MK 3 finns både med valnöts- och syntetstock. Vapnet andas kvalitet och funktionalitet. Skjutglädje finns i överflöd.

John Moses Browning, en av de verkligt stora vapenkonstruktörerna, föddes den 23 januari 1855 i Ogden, Utah. Hans levnadsbana var utstakad och han fick tidigt lära sig vapensmidets grunder i sin fars affär. Hans första vapen som konstruerades var ett enkelskottsvapen. Under åren 1883 till 1902 designade John Moses Browning vapen för Winchester. När John Moses Browning dog 1926 gick kanske den främste konstruktören av vapen för jakt, sportskytte och försvarsvapen ur tiden.

Browning BAR

Browning BAR har tjänat soldater och jägare i snart hundra år. John Moses Browning utvecklade den första Browning Automatic Rifle 1918, ett vapen som de amerikanska styrkorna i Europa använde. Efter modifieringar som bland annat innebar att eldhastigheten ökade kom modell M1918A1 som användes under andra världskriget och även i början av Vietnamkriget. Vissa problem fanns med överhettade pipor.

Även Sverige har utnyttjat J M Brownings konstruktion i form av kulsprutegevär m/21 men då i kaliber 6,5×55. Kg m/21 utvecklades med en utbytbar pipa och fick då modellnamnet kg m/37. Att byta pipa gjorde att problemen med överhettade pipor löstes och vapnet var bättre lämpat som understödsvapen.

För jaktliga ändamål kom Browning BAR 1967 och har sedan dess genomgått flera utvecklingssteg fram till dagens BAR MK 3.

Flutad pipa

Browning BAR MK 3 har flutad pipa som är 52 cm lång. Pipans kröning är välgjord och bidrar till den goda precisionen. Pipan är kallhamrad, en tillverkningsmetod som levererar blanka och välskjutande pipor. Browning har sin piptillverkning i Herstal i Belgien, men monteringen sker i en anläggning i Portugal.

Browning har valt att förse BAR MK 3 med en Batuespång med sikte och ett justerbart korn i fibermaterial. Huruvida man gillar denna lösning får bli en personlig bedömning. Själv tycker jag mera om ett konventionellt sikte med bred skåra och ett rejält korn.

Nu är det väl så att de flesta förser sina studsare med ett kikarsikte eller ett rödpunktsikte som i de flesta fall är exaktare än sikte och korn. I mina ögon tillför inte Batuespången någonting för vapnets utseende, snarar tvärtom.

Pipans ytskikt kallas polished blued men den är väldigt svart och ser mera förkromad ut. Ytskiktet känns väldigt starkt och reptåligt.

Spänntangent

Att mekanismen spänns upp vid skott är ett säkerhetssteg i rätt riktning. Vapnet kan inte avfyras om inte spänntangenten trycks fram. Att den av yttre, av skytten opåverkade orsaker, skulle spännas är helt osannolikt.

Någon övrig säkring som spärrar avtryckaren finns inte och behövs inte heller. Givetvis är och förblir vapnet osäkrat om man glömmer att spänna av mekanismen.

När första skottet har avlossats fungerar Browning BAR MK 3 som vilken halvautomat som helst. Mekanismen hakar upp i sitt bakre läge när sista skottet har gått. Ta ur magasinet, fyll på och sätt tillbaka magasinet och släpp fram mekanismen och fortsätt att skjuta. Enklare kan det inte bli.

Super Feather Trigger

Browning har valt ett nyutvecklat avtryckarsystem, Super Feather Trigger. Trycket levererar ett kort och rent trycke utan det så vanliga släpet på halvautomater. Trycket bidrar utan tvekan till den goda precisionen.

Gasomladdning

Browning BAR MK 3 är en gasomladdad halvautomat. I pipan finns ett hål som leder ut en del av krutgaserna i ett system som pressar tillbaka slutstycket ur det låsta läget. När mekaniken når sitt bakre läge och tomhylsan har kastats ut trycker fjädrar fram slutstycket som tar med sig nästa patron in i patronläget. Slutstycket har sju låsklackar på slutstyckshuvudet som vrids in i låsning i pipan.

Skytte

Browning BAR MK 3 är en trevlig studsare som lockade fram en stor del skjutglädje. Kalibern .308 Win är ingen ”svår” patron och ett halvautomatiskt system tar bort en del av rekylen. Någon älgbana var inte tillgänglig så ett rullande bildäck i en grusgrop fick ta emot en del kulor. Med de öppna riktmedlen och korta avstånd gick det att träffa även när farten var hög.

Precisionsmässigt levererade studsaren mycket bra träffbilder som täcker de flesta jaktliga behov.

Browning har valt att förstärka aluminiumlådan med stål där skruvarna för kikarklackarna skruvas fast. En mycket bra detalj.

Stockning

Stockningen är nyutvecklad med förbättrad ergonomi. Bakkappan, Inflex II, finns i tre tjocklekar, 12, 20 och 25 mm, vilket ger möjlighet att justera beroende på kaliber och kolvlängd.

Browning har monterat snabbfästen för vapenrem. Kolven är tillverkad i plastmaterial. Pistolgrepp och framstock har greppaneler i någon form av gummimaterial som ger mycket bra grepp.

För att lossa framstocken tas remfästet bort och en insexnyckel används för att lossa framstocken. Gasregulatorn är skyddad av framstocken.

Sammanfattning

Halvautomater driver i allmänhet uppfattningarna åt ”att gilla eller ogilla”. Uppfattningar däremellan är mindre vanliga. En vanlig uppfattning är att en halvautomat innebär att det skjuts minst ett skott för mycket, det skramlar vid laddning och det viftas med vapnet i onödan vid hantering. En slutsats man kan dra är att en halvautomat kräver mycket övning i vapenhantering för det går att ladda och plundra ljudlöst.

Browning BAR MK 3 är ett smidigt vapen med ovanligt bra precision för att vara en halvautomat. Till detta bidrar det nyutvecklade avtryckarsystemet och hög kvalitet på pipa.

Det är den sammantaget trevligaste halvautomatiska studsare som jag skjutit med. Skulle dock välja en 9,3×62 om den skulle in i mitt vapenskåp men det beror på den jakt som jag skulle ha den till.

Utrustad med ett lågförstorande kikarsikte eller ett rödpunktsikte är nog Browning BAR MK 3 mycket nära idealet vid drevjakter.

Browning BAR MK 3.

Kaliber: .308 Win. .30-06, .300 Win Mag och 9,3×62.
Längd: 106 cm.
Piplängd: 52 cm.
Säkring: Mekanismen spänns med en tangent på kolvhalsen.
Vikt: 3,4 kg.
Cirkapris: 17 000 kr.
Generalagent: Browning.

 

 

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvin

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser