Friade jägare stämmer staten?

Lillhärdal (JJ) De fyra härjedalingar i Lillhärdalsfallet, som tilldelades skadestånd av Justitiekanslern (JK) överväger nu att stämma staten eftersom de är väldigt missnöjda med storleken på ersättningen.

– Min första tanke var att jag måste stämma staten eftersom jag bara fick skadestånd med 24 500 kr för den tid jag var frihetsberövad, säger Anders Dunder, Sveg, en av de fyra som ansökte om skadestånd. Och även vår advokat Åke Söderman hade räknat med betydligt större belopp.

– Jag fick till exempel ingen ersättning för den motorsåg som polisen beslagtog och som jag inte har fått tillbaka. Man får kanske vara glad för att dom inte tog bilen också.

– Men jag har börjat fundera på om det är någon mening att stämma staten. Det är som att det hela börjar på nytt igen med alla bekymmer och tankar som har varit under den här långa tiden, säger Dunder till Jaktjournalen.

– Och tänk om jag/vi skulle förlora mot staten så kan det nog komma att kosta oss mycket pengar. Men vi förlitar oss också på advokaten och vad han tycker i den här frågan.

– Skulle de tre andra vilja stämma staten så ställer jag upp, ingen tvekan råder om den saken, säger Anders Dunder.

En av de andra, Sven-Åke Jonasson, Lillhärdal, säger så här om en eventuell stämning mot staten.

– Själv vill jag absolut gå vidare med en stämning, men innan jag gör det måste det till en kalkyl vad det skulle kunna kosta om jag förlorar. Men som sagt det lutar helt klart mot att jag stämmer staten.

AKTUELLT

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser