Här rör sig den vargen med östliga gener som länsstyrelsen nu vill sätta in extra bevakning på. Karta: Hitta.se

Den ”viktiga” vargen i Stenungsund ska vaktas

Stenungsund (JJ) Länsstyrelsens personal i Västra götaland vill sätta till extra resurser för att vakta den "viktiga" vargen som hittats i Stenungsund.

Två vargspillningar hittades i januari och DNA-analyserades. Då såg genetikern Mikael Åkesson att den ena vargen bär ett genetiskt material som skiljer sig från invandrade vargar som är kända i Sverige och Norge. Den ene vargen är född i Sverige och enligt DNA-undersökningen kan han inte uteslutas som far till den andra vargen, som också är en hane. Avkomman är född av en tik som aldrig konstaterats i den skandinaviska vargstammen. Man har inte påträffat något DNA direkt från tiken och ingen vet var hon befinner sig idag. Eventuellt kan hon dock finnas i området i Stenungsund.

Har granskat alleler

Mikael Åkesson är genetiker vid Sveriges lantbruksuniversitet och har sedan 2006 analyserat varg-DNA på uppdrag av Naturvårdsverket. I det märkliga fallet med vargen som anses viktig i trakterna av Stenungsund har Åkesson granskat en del av DNA som kallas alleler. – Avkomman bär på genetiska alleler som är av östligt ursprung och som de andra grundarna av populationen inte har, säger Mikael Åkesson. Grundarna av vargpopulationen i Skandinavien är de vargar som uppges ha vandrat in i Sverige och Norge. – Den delar alleler med Tivedentiken och hanvargen i Tunturireviret. Men enskilt kan de inte förklara de här allelerna och det talar för att tiken som födde den här vargen har ett östligt ursprung. Men vi har ju inget DNA från tiken, säger Mikael Åkesson.

Vill vakta vargen

Området där den ”viktiga” vargen håller till heter Svartedalen och ligger öster om väg E6 och väster om Göta älv. Personalen vid länsstyrelsen i Västra Götaland avser nu att begära extra pengar hos Naturvårdsverket för att vakta vargen. – I detalj går jag inte in på vad det betyder, men det handlar om ökad närvaro. Och den blir nyckfull och inte möjlig att förutse. Vi kommer att vara där även kvällar och helger och storhelger, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen. Just nu är det sådan skarsnö i området att det inte går att spåra vargen. Frågan är också hur länge den stannar tillsammans med sin far innan vandrar ut från sitt hemområde. Nelly Grönberg har inte fått några indikationer från Naturvårdsverkets personal om att vargen ska märkas med GPS-sändare.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21