Den ”viktiga” vargen i Stenungsund ska vaktas

Stenungsund (JJ) Länsstyrelsens personal i Västra götaland vill sätta till extra resurser för att vakta den "viktiga" vargen som hittats i Stenungsund.

Här rör sig den vargen med östliga gener som länsstyrelsen nu vill sätta in extra bevakning på. Karta: Hitta.se

Två vargspillningar hittades i januari och DNA-analyserades. Då såg genetikern Mikael Åkesson att den ena vargen bär ett genetiskt material som skiljer sig från invandrade vargar som är kända i Sverige och Norge.

Den ene vargen är född i Sverige och enligt DNA-undersökningen kan han inte uteslutas som far till den andra vargen, som också är en hane.

Avkomman är född av en tik som aldrig konstaterats i den skandinaviska vargstammen. Man har inte påträffat något DNA direkt från tiken och ingen vet var hon befinner sig idag.

Eventuellt kan hon dock finnas i området i Stenungsund.

Har granskat alleler

Mikael Åkesson är genetiker vid Sveriges lantbruksuniversitet och har sedan 2006 analyserat varg-DNA på uppdrag av Naturvårdsverket.

I det märkliga fallet med vargen som anses viktig i trakterna av Stenungsund har Åkesson granskat en del av DNA som kallas alleler.

– Avkomman bär på genetiska alleler som är av östligt ursprung och som de andra grundarna av populationen inte har, säger Mikael Åkesson.

Grundarna av vargpopulationen i Skandinavien är de vargar som uppges ha vandrat in i Sverige och Norge.

– Den delar alleler med Tivedentiken och hanvargen i Tunturireviret. Men enskilt kan de inte förklara de här allelerna och det talar för att tiken som födde den här vargen har ett östligt ursprung. Men vi har ju inget DNA från tiken, säger Mikael Åkesson.

Vill vakta vargen

Området där den ”viktiga” vargen håller till heter Svartedalen och ligger öster om väg E6 och väster om Göta älv.

Personalen vid länsstyrelsen i Västra Götaland avser nu att begära extra pengar hos Naturvårdsverket för att vakta vargen.

– I detalj går jag inte in på vad det betyder, men det handlar om ökad närvaro. Och den blir nyckfull och inte möjlig att förutse. Vi kommer att vara där även kvällar och helger och storhelger, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Just nu är det sådan skarsnö i området att det inte går att spåra vargen. Frågan är också hur länge den stannar tillsammans med sin far innan vandrar ut från sitt hemområde.

Nelly Grönberg har inte fått några indikationer från Naturvårdsverkets personal om att vargen ska märkas med GPS-sändare.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser