Berts farliga uppdrag: Mota bort björnen

Engelsfors (JJ) Länsstyrelsens naturbevakare i Dalarna, Bert Eriksson, har fått ett uppdrag som snabbt skulle kunna bli riktigt farligt. Han försöker mota bort en närgången björn.

Bert Eriksson i närkontakt med björnen i Engelsfors. Foto: Privat

Det är en björn i som sedan i våras besöker byn Engelsfors norr om Långshyttan.

– Jag har gjort flera försök att skrämma den, men ännu så länge fortsätter den att komma tillbaka, berättar Bert Eriksson.

Björnen är orädd och Bert Eriksson har varit in på 20-25 meters avstånd och försökt mota bort den genom att klappa i händerna.I början av veckan sköt han två skott med gummikulor på baklåret på björnen på 30 meters avstånd.

Bert Eriksson, jägare och naturbevakare.

Hundar har släppts på björnen, men den ville inte gå undan då heller. Istället blev det ståndskall till klockan tre en natt.

Inga onödiga risker

Björnen uppskattas väga någonstans kring 70 till 100 kilo. Just i den storleksklassen är björnar som snabbast och därför kan jobbet att försöka mota bort den vara riktigt farligt.

Men Bert Eriksson uppger att han inte tar några onödiga risker.

– Jag är naturligtvis försiktig och har vapen med mig. Nu har den inte återvänt på ett par dagar, så jag hoppas att han stannar i skogen, säger Bert Eriksson.

Man misstänker att björnen lockats till samhället på grund av att någon lagt ut mat till rådjur och fåglar.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser