Vorstehklubbens riksprov avgjort

Arvidsjaur (JJ) Vorstehklubbens riksprov för kontinentala raser gick i skogarna runt Arvidsjaur i Norrbotten 31 augusti till 3 september. Omkring 90 hundar gjorde under fyra dagar upp om riksprovsvinnartiteln i unghundsklass och elitklass.

Årets segrare av Riksprovet i unghundsklass samt elitklass. Foto: Jonas Seger

 

Under de tre första dagarna gick fyra unghundsgrupper och tre elithundsgrupper ut i skogarna r kring Arvidsjaur för att finna fågel. Fågelgången var väldigt varierande mellan områdena och gråfågeln var inte alltid så samarbetsvilliga.

Efter fältarbetet var 20 elithundar och 11 unghundar godkända och vidare till lördagens eftersökgrenar, spår och vatten. Just eftersöksgrenarna blev väldigt avgörande i Elitklassen, där de främsta hundarna från fältarbetet inte klarade av vattnet eller spåret.

Slutligen var elva unghundar till pris, där tre hundar fick ett förstapris och en strävhårshane från Skåne hade skrapat ihop flest poäng.

I elitklassen gick 13 hundar till pris och två hundar hade erövrat ett första pris, slutligen stod en Piteåhund som vinnare.

I unghund vann Skogs MacGyver med 180 poäng, ägare Eva Björk.

I Elitklassen vann korthårshanen Fjällbrisens Ovela Metso med 162 poäng, ägare Andreas Marklund.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser