Jaktnyheter

VLT:s chefredaktör ber om ursäkt för jägarreportage

Skärmdumpar från Vestmanlands läns tidning, där chefredaktör Daniel Nordström ber om ursäkt för ett reportage om en jägare.
Västerås (JJ) Chefredaktören för Vestmanlands läns tidning, Daniel Nordström, ber om ursäkt för att tidningen publicerat ett reportage om en jägare. Misstaget ska inte ske igen, lovar Nordström.
Helahälsingland är tidningsföretag där tidningarna i Hälsingland ingår och deras utsända hälsade på hemma hos Sara Carlsson och gjorde ett reportage om henne. Sara är hängiven jägare och sysslar bland annat med fällfångst av främst mård. Reportaget hade bland annat vinkeln att Sara värnar om en utdöande jaktform, fälljakten. Vestmanlands läns tidning, VLT, ingår i samma tidningskoncern, Mittmedia, och publicerade på fredagen reportaget i sin papperstidning. – Det är en stor bild i vardagsrummet och man ser en björnfäll på golvet och bland annat ett uppstoppat lodjur och kanske ett lodjursskinn med skalle, berättar en anställd på VLT som Jaktjournalen når på fredagskvällen. Det finns även en bild på fem döda mårdar.

Läsare klagar

En läsare som har signaturen ”Lena” skriver till VLT och klagar. ”Nu kommer massor att skriva att vi måste ha viltvård, men för vems skull? Jo, människan som alltid tror sig veta bäst. Djuren brukar kunna lösa det mesta utan vår hjälp. Har du hund? Var ligger skillnaden i behandlingen av den? Skulle du spika fast skinnet av den på väggen?”, skriver signaturen Lena. VLT:s chefredaktör, Daniel Nordström, ber i webbtidningen om ursäkt för publiceringen. ”Vi publicerar däremot inte bilder där jägare poserar med det fällda bytet.” Trots dessa riktlinjer publicerades bilderna. Det var ett misstag och vi skärper nu rutinerna så att det misstaget inte sker igen”, skriver Daniel Nordström. Han införde samma regler i tidningen Arbetarbladet 2013 då han satte stopp för ”triumferande jaktbilder”. – Det var inga triumferande bilder. Det måste vara de uppstoppade djuren som väckt anstöt, säger Sara Carlsson. Jaktjournalen har sökt Daniel Nordström för en kommentar.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21