Vargar och skånsk landsbygd är en problematisk kombination. Foto: Gettyimages

Vill se över riktlinjerna för skyddsjakt på varg i Skåne

Verkligheten har kommit i kapp tamdjursägare i Skåne som nu har en vardag där oron för vargangrepp är ständigt närvarande. Därför har ett möte med representant från regering och landshövding hållits.

– Det är viktigt för regeringen att ha en dialog om vargfrågan. Idag har vi diskuterat hur systemet fungerar och olika idéer för hur vi kan förändra det. Regeringen har gett tydliga besked om att vi vill minska antalet vargar i landet, säger Dan Eriksson, statssekreterare åt landsbygds- och infrastrukturminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande i samband med mötet som hölls under fredagen.

Anledningen till mötet är det problematiska läge för lantbruksnäringen och jakten den växande skånska vargstammen orsakat. Hittills har nio angrepp skett i länet under hösten.

Färre angrepp innan skyddsjaktsbeslut

Landshövding Anneli Hulthén menar att det är dags att se över riktlinjer för exempelvis skyddsjakt.

– Riktlinjerna har varit desamma i många år trots att verkligheten har förändrats. Riktlinjerna för skyddsjakt i södra Sverige infördes när vi knappt hade några revir i vår del av landet, säger hon i ett uttalande och fortsätter.

–Angreppen på tamboskap är förstås en påfrestning och oro för många lantbrukare och djurhållare, inte bara för dem som drabbas. Jag har en stor förståelse för detta, många har redan en pressad situation.

Länsstyrelsen diskuterar nu möjligheterna att ge tillstånd till skyddsjakt redan efter ett angrepp av varg om angreppet sker bakom rovdjursavvisande stängsel.

– Att sätta upp rovdjursavvisande stängsel är den mest långtgående förbyggande åtgärden en djurhållare kan vidta. Då är det rimligt att det finns trygghet i att samhället agerar om det inte skulle vara tillräckligt, avslutar hon i pressmeddelandet från länsstyrelsen i Skåne.