Jaktnyheter

Vill ha 900 000 för att ”bevaka” viktig varg

Den "viktiga" vargen i Stenungsund kommer inte att märkas med GPS-sändare. Karta: Hitta.se, foto: Gettyimages
Västra Götaland (JJ) Länsstyrelsen i Västra Götaland kommer att söka runt 900 000 kronor i extra anslag från Naturvårdsverket. Pengarna ska användas för att bevaka den genetiskt "viktiga" vargen i Svartedalen.
I slutet av januari hittades vargspillning som visade sig komma från en varghane, som ska vara född av en invandrad vargtik. Ingen vet var tiken befinner sig – varghanen går tillsammans med sin fader i reviret i trakterna av Svartedalen i Stenungsund. Länsstyrelsen i Västra Götaland vill bevaka området och anställa personal motsvarande en heltidstjänst. Dessutom behövs det pengar till exempel hyrbil.

Ökad närvaro

Cirka 900 000 kronor i extra anslag kommer att sökas från Naturvårdsverket. Johan Larsson, enhetschef på länsstyrelsen i Västra Götaland, vänder sig emot begrepp som ”vakta” eller ”bevaka”. – Det handlar om att öka vår närvaro och bland annat leta spillning. Vi vill kunna följa den fram till mars 2019 och se om den lämnar området, säger Johan Larsson. Nu återstår att se om Naturvårdsverket beviljar några pengar.
Mikael Moilanen mikael,moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21