En utmärglad varg i Dalarna och en förlamad varg i Uppsala län. Nu förebereder åtta länsstyrelser en uppvaktning av regeringen, för att göra det lättare att avliva exempelvis skadade vargar. Foto: Privat och länsstyrelsen Uppsala

Vill göra det lättare att avliva skadade vargar

Åtta länsstyrelser i det mellansvenska vargbältet förbereder att uppvakta Regeringen för att göra det lättare att avliva exempelvis skadade vargar.– Nuvarande lagstiftning gör att djur kan få lida i onödan, säger Sebastian Olofsson vid länsstyrelsen i Uppsala.

"}}

En utmärglad varg springer runt på hustomter och i bebyggelsen i trakterna av Linghed i Dalarna. Den går på tre ben och blöder.

Man misstänker att det är vargen som i våras blev påskjuten under en pågående skyddsjakt.

Många jägare drar sig för att skjuta vargen enligt paragraf 40 C i jaktförordningen, då jägaren i efterhand måste kunna bevisa att vargen varit så allvarligt skadad att det är rätt att avliva den.

– Vi vill att vargen ska avlivas. Våra jurister sitter just nu och granskar vilka möjligheter som finns enligt lagen. Vi tar beslut under eftermiddagen, säger Caroline Dickson, tillförordnad chef på viltenheten vid länsstyrelsen i Dalarna.

Förlamad varg

Ungefär samma situation uppstod i Uppsala län i november 2019. En svårt skadad varg, som senare visade sig vara förlamad i bakbenen, fick ett utdraget lidande eftersom ingen vågande skjuta den.

När en privatperson ringde länsstyrelsen och berättade att vargen observerats, ryckte länsstyrelsens personal ut och följde spåren och avlivade den.

I efterhand uppstod diskussion om paragraf 40 C i jaktförordningen medger att ett skadad djur spåras upp. I förordningen står:

”Anträffas frilevande vilt så skadat eller i sådan belägenhet att det av djurskyddsskäl snarast bör avlivas, får djuret avlivas även om det är fredat eller om avlivningen sker på annans mark.”

”Finns en problematik”

– Det är skrivningen ”anträffas” som skapar problem. Därför har vi tagit fram en skrivelse som kommer att skickas från länsstyrelserna i mellersta rovdjursförvaltningsområdet till Regeringen. Vi pekar på att det finns en problematik med lagstiftningen och att det kan leda till att djur får lida i onödan, säger Sebastian Olofsson, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län, där initiativet till skrivelsen tagits.

Under torsdagen har länsstyrelserna i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet, Uppsala, Stockholm, Västmanland, Örebro, Gävleborg, Dalarna, Värmland och Västra Götaland, möte och skrivelsen till Regeringen kommer att behandlas.

– Vi ska bland annat ta ställning till om det behövs några justeringar i texten, eller om den kan skickas in som den ser ut idag, säger Sebastian Olofsson.

Förhoppningen är att svårt skadade djur lättare ska kunna avlivas.