Jaktnyheter

Vildsvin med rekordhög strålning fällt nära Tierp

39 706 becquerel innehöll vildsvinet som fälldes väster om Tierp. Foto: Google maps och Istock
Tierp (JJ) – Jag höll på att smälla av när jag såg resultatet. Det säger Roland Palm som nu fått svaret att vildsvinet han sköt innehöll 39 706 becquerel per kilo.
Roland Palm stod passkytt på en jakt i Djupa väster om Tierp i Uppsala län den 13 januari. Jaktkompisens hund kom med vildsvin och Roland svingade och sköt. – Det var en jättefin gris, vägde väl någonstans kring 45 kilo levande och blev väldigt välskjutet trots att det gick fort, berättar Roland.

”Nästan självlysande”

Hundföraren skickade in provet till Strålsäkerhetsmyndigheten, som just nu bjuder på becquerelprov för att kartlägga hur vildsvinen påverkas i dag av strålningen från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. – Först ringde kompisen och sa att det var 3 900 becquerel någonting. Men sedan ringde han och berättade att han läst fel. 39 706 becquerel per kilo innehöll vildsvinet – jag trodde jag skulle dö, det måste ju vara nästan självlysande, säger Roland Till saken hör att jägarna i Djupa skjutit tre vildsvin, som varierat kraftigt i strålning. De två andra innehöll 170 respektive 4 000 becquerel.

Bekräftar sorgligt rekord

Paul Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten bekräftar att vildsvinet från Djupa är ett sorgligt rekord. – Det är de högsta värdet vi uppmätt i den här kampanjen då vi bjuder jägarna på kostnaderna för proven. Men just i dag har jag också fått in två provsvar från områden nära Tärnsjö och de ligger på 15 000 becquerel, säger Paul Andersson. Hur kan det variera så mycket? – Värdena varierar kraftigt, även lokalt, och det är väldigt styrt av vilken föda olika individer äter. En teori kan vara att det här vildsvinet exempelvis träffat på en stor fyndighet av tryffel och att becquerelhalten då sticker iväg på det här sättet, svarar Paul Andersson.

”Måste hitta på någonting”

Strålsäkerhetsmyndigheten av i nuläget fått in 200 provsvar. Det finns pengar avsatta för 250 gratisprov. – Myndigheterna måste hitta på någonting. Ingen jägare vill väl gå ut och skjuta vildsvin och betala för provet om man bara måste kasta bort köttet sedan. Det kommer att bli vildsvinsexplosion, säger Roland Palm i Tierp. Livsmedelsverkets gränsvärde för kött som ska säljas är 1 500 becquerel per kilo. Strålsäkerhetsmyndigheten har en lista på alla mätresultat som gjorts i kampanjen sedan i början av december. Se listan här
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21