Vildsvin med rekordhög strålning fällt nära Tierp

Tierp (JJ) – Jag höll på att smälla av när jag såg resultatet. Det säger Roland Palm som nu fått svaret att vildsvinet han sköt innehöll 39 706 becquerel per kilo.

39 706 becquerel innehöll vildsvinet som fälldes väster om Tierp. Foto: Google maps och Istock

Roland Palm stod passkytt på en jakt i Djupa väster om Tierp i Uppsala län den 13 januari. Jaktkompisens hund kom med vildsvin och Roland svingade och sköt.

– Det var en jättefin gris, vägde väl någonstans kring 45 kilo levande och blev väldigt välskjutet trots att det gick fort, berättar Roland.

”Nästan självlysande”

Hundföraren skickade in provet till Strålsäkerhetsmyndigheten, som just nu bjuder på becquerelprov för att kartlägga hur vildsvinen påverkas i dag av strålningen från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.

– Först ringde kompisen och sa att det var 3 900 becquerel någonting. Men sedan ringde han och berättade att han läst fel. 39 706 becquerel per kilo innehöll vildsvinet – jag trodde jag skulle dö, det måste ju vara nästan självlysande, säger Roland

Till saken hör att jägarna i Djupa skjutit tre vildsvin, som varierat kraftigt i strålning. De två andra innehöll 170 respektive 4 000 becquerel.

Bekräftar sorgligt rekord

Paul Andersson på Strålsäkerhetsmyndigheten bekräftar att vildsvinet från Djupa är ett sorgligt rekord.

– Det är de högsta värdet vi uppmätt i den här kampanjen då vi bjuder jägarna på kostnaderna för proven. Men just i dag har jag också fått in två provsvar från områden nära Tärnsjö och de ligger på 15 000 becquerel, säger Paul Andersson.

Hur kan det variera så mycket?
– Värdena varierar kraftigt, även lokalt, och det är väldigt styrt av vilken föda olika individer äter. En teori kan vara att det här vildsvinet exempelvis träffat på en stor fyndighet av tryffel och att becquerelhalten då sticker iväg på det här sättet, svarar Paul Andersson.

”Måste hitta på någonting”

Strålsäkerhetsmyndigheten av i nuläget fått in 200 provsvar. Det finns pengar avsatta för 250 gratisprov.

– Myndigheterna måste hitta på någonting. Ingen jägare vill väl gå ut och skjuta vildsvin och betala för provet om man bara måste kasta bort köttet sedan. Det kommer att bli vildsvinsexplosion, säger Roland Palm i Tierp.

Livsmedelsverkets gränsvärde för kött som ska säljas är 1 500 becquerel per kilo.

Strålsäkerhetsmyndigheten har en lista på alla mätresultat som gjorts i kampanjen sedan i början av december. Se listan här

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser