Jaktnyheter

”Viktig” varg skjuten från helikopter i Jämtland

När provsvaren kom efter drygt en månad visade det sig att vargen som skjutits var så kallat genetiskt "viktig". Bild: Hitta.se och Gettyimages
Jämtland (JJ) En varg som sköts av länsstyrelsens personal från helikopter har visat sig vara en "viktig" varg. – Läget var akut, säger Moa Walldén, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.
Det var den första mars som en renägare kom åkande på sin skoter vid Våndtjärnberget mellan Sveg och Hede och mötte en varg. Renägaren hade förstått att något var fel eftersom renarna var oroliga och stressade.

Sköts från helikopter

– Han hade också hittat döda renar och situationen var problematisk eftersom det var många renar i området och det pågick ihopsamlingen av hjordarna, berättar Moa Walldén på länsstyrelsen. Länsstyrelsen gav klartecken till skyddsjakt och myndighetens egen personal avlivade vargtiken från en helikopter.

Avkomma till Galvenhanen

Nu visar DNA-prov från vargen att den var en så kallad F1:a, en avkomma till den invandrade Galvenhanen i reviret Prästskogen 3 i Hälsingland. – Vi visste ingen genetisk bakgrund på vargen. Situationen bedömdes som så pass akut att vi var tvungna att göra något direkt, säger Moa Walldén.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21