Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

CZ 457 Lux i .22 HMR är en mycket intressant vidareutveckling från 455 vapnen. Den vanliga kommentaren om CZ är ”råa mekanismer och avtryckarsystem som behöver justeras”. Detta är åtgärdat med råge i CZ 457 där finish och avtryckarsystem håller hög klass, för att inte säga utmärkt klass. CZ 457 modellerna har kvar möjligheten att byta kalibrar mellan .22 lr till .22 WMR. med .17 HMR däremellan. Pipor som passar till CZ 455 passar också till CZ 457 vilket är intressant. CZ 457 är intressant i jämförelse med SAKO Quad och Tikka T1x.

CZ

CZ, Zbrojovka Brno har anor tillbaka till 1918 och tillverkade vapen för Tjeckoslovakiska statens behov. CZ utvecklades till en reparationsresurs för järnvägsutrustning och armèvapen och tillverkning av telegrafutrustning, järnvägsmateriel och verktyg. I takt med att det politiska klimatet hårdnade ökade tillverkningen av militära vapen. I skuggan av den politiska utvecklingen i Tyskland beslutades, 1936, att flytta tillverkningen från Strakonice, nära den tyska gränsen till Uhersky Brod, ett par mil sydost om Brno i Tjeckien. Efter andra världskriget ökade efterfrågan på jaktvapen markant men även fordon, motorcyklar, cyklar, industriutrustning och motorer. CZ är idag en av de största och väl etablerade tillverkarna av vapen med ett gott rykte.

.22 Winchester Magnum Rimfire

.22 Winchester Magnum Rimfire, såg dagens ljus 1959 hos Winchester. I originalversionen laddades patronen med en 40 grains kula och levererade 610 m/s vid mynningen. I dag finns flera olika kulor och tillverkare men 40 grains kulor och en hastighet runt 600 till 650 meter är fortfarande det mest vanliga. Ammunition tillverkas av Winchester, Remington, Federal, CCI, Hornady och Fiocchi. .17 Hornady Magnum Rimfire, i dagligt tal, .17 HMR lanserades 2002 av Hornady. En .22 Magnum krymptes till kaliber .17 (4,5 mm). Patronen levererar imponerande 775 m/s vid mynningen med en 17 grains kula. Kaliber 17 patroner tillverkas av samma fabriker som tillverkar .22 WMR. Alla tre .22 patroner är vindkänsliga som en utgångspunkt. .22 lr i högre utsträckning än de andra två. Magnumpatronernas högre utgångshastighet gör avståndsbedömningen lite mindre betydelsefull men sidvinden är ändå en komplicerande faktor.

Lockande med pipbyte

CZ 457 är ny i CZ vapenprogram och bygger på de tidigare 455 som i sin tur utvecklades från 452och 453 modellerna. Pipbytessystemet från 455 är kvar och pipor från 455 är kompatibla med CZ 457 vilket kan locka även gamla vapenägare att förnya arsenalen. Studsaren har ett fast sikte och korn monterat. Siktet är justerbart från 25 till 200 meter. Utöver detta är både sikte och korn justerbara med enkla skruvningar. Man kan fundera varför CZ har valt att montera sikte och korn. Det kan inte vara många som överväger att skjuta med en småviltstudsare i .22 utan kikarsikte. Lådan är fräst med ett elva millimeters spår för enkelt montage av kikarsikte. Det blir ett relativt högt montage på grund av siktet men det går att enkelt ta loss från pipan då det är skruvat med två skruvar.

Kolv i valnöt

Kolven är tillverkad av Turkisk valnöt som är välputsad och oljad med välgjord nätskärning både på pistolgrepp och på framstock. Stocken har en mellaneuropeisk design som inte kan mäta sig med en klassisk rak kolv i mina ögon. Inpassning mellan metall och trä är mycket god och som sagt valnöten är väl bearbetad om än inte av högsta träkvalitet. Stocken är plastbäddad runt båda lådskruvarna. Rekylklacken är i tången längst bak på mekanismen en lite udda placering som tycks fungera väl. Mekanismen hålls på plats i stocken med två skruvar. Skruvarna är med insexspår och går genom underbeslaget som är tillverkat av stål. Magasinet för fem patroner är tillverkat i komposit och har en patronförare i stål. Magasinet är lätt att fylla på och matade upp patroner utan problem under mina skjutövningar.

Enkelt pipbyte

Pipbytessystemet är byggt runt den längsta patronen . 22 WM eller .17 HMR. Systemet är enkelt konstruerat, men fungerar väl när man växlat pipa några gånger. Magasinschaktet är gjort för de längre patronerna. Magasinet för .22 lr har en liten plastbit som gör att det blir lika stort som .17 HMR magasinet. Plastbiten är fäst i magasinschaktet med en liten sprint. Jag rekommenderar att dessa byten sker inomhus så att man har kontroll på vart saker och ting tar vägen. Om sprinten skulle försvinna går det att tillverka en ny om man bara har tagit mått på dimensionerna och kommer ihåg hur den var fastsatt. Pipbytet är enkelt. Pipa och mekanism tas ur stocken därefter lossas de två skruvar som håller pipan i mekanismen. Skruvarna måste gängas ut till sista gängen innan pipan kan tas bort. Den önskade pipan sätts på plats och styrs i rätt läge genom en urfräsning på pipans bakkant. Därefter dras låsskruvarna utan våld. När .22 lr-pipan monteras måste den tidigare beskrivna passbiten sättas på plats. Sedan monteras mekanism och pipa tillbaka i stocken. Det är säkrast att skjuta ett kontrollskott och justera träffläget efter varje byte.

Skytte

CZ 457 Lux presterade utmärkta träffbilder med CCI Maxi Mag. Under 10 mm på 50 meter och ca 25 mm på 100 meter. Det utmärkta avtryckarsystemet hjälpte till. Några serier på rådjursbanan förstärkte känslan av god balans och goda skjutegenskaper. CZ uppger att man har kallhamrade pipor med en nyutvecklad metod att kröna pipmynningen. Slutstycket har traditionell utformning för en .22-studsare. Inga egentliga låsklackar utan slutstyckshandtaget låser i lådan vilket fungerar utmärkt. Avtryckarmekanismen har alla justeringsmöjligheter som kan behövas för att få ett individuellt fungerande vapen. Säkringen har distinkta lägen och fungerar väl. Nu har CZ konstruerat säkringen så att den är säkrad i det bakre läget och osäkrad i framskjutet läge. Slutstyckshandtaget är inte låst i säkrat läge.

Sammanfattning

CZ 457 Lux är en intressant bekantskap med stora möjligheter. CZ 457 Lux är välbalanserat vapen med utmärkta skjutegenskaper. Personligen skulle jag välja ett vapen med .22 lr till att börja med. Har man behov av ett klass 3 vapen kan en pipa i .22 WMR vara en god investering. Att sedan piporna har en prislapp under 3 000 kr är utmärkt! Precisionen med den provade CCI patronen var utmärkt. Det finns väl ingen anledning att tro att inte andra patroner skulle fungera väl. Stocken är gjord i hygglig Turkisk valnöt med bra finish. Prislappen är attraktiv och möjligheten att komplettera med en pipa i annan kaliber ger möjligheter inom vapengarderobens väggar. CZ 457 Lux studsaren har alla förutsättningar att bli populär.