Mitt på grusvägen hittade Kenneth Kjellgren ett bortslitet rådjursbakben i morse. Foto: Kenneth Kjellgren

”Vem är det som lämnar matrester på min väg?”

Avestabon Kenneth Kjellgren gjorde på onsdagsmorgonen ett oväntat fynd på den lilla byvägen vid sitt hem. Ett bakben, som ser ut att vara avbitet och bortslitet från en rådjurskropp, låg mitt på grusvägen när Kenneth kom körande vid 05.30-tiden.

"}}

– Det var djävla starkt, tänkte jag, att lyckas slita loss ett bakben, säger Kenneth Kjellgren, som bor i Hagabäck öster om Avesta-Krylbo i södra Dalarna.

Men det är inga problem för en varg, framhåller vargforskare Olof Liberg.

– Nej, för fan, även ensamma vargar kan stycka hela älgar. De har mycket starka käftar och kan till och med knäcka ett lårben för att få fram märgen, säger Olof Liberg.

Nu förtäljer inte historien var eller hur rådjuret blivit dödat. Det finns ingen spårsnö i området.

Men att det finns varg vet man på länsstyrelsen i Dalarna.

Det finns ett revir som heter Tinäset, men de vargarna håller sannolikt till mer öster och mer norr ut idag.

Reviret Igelsjön

Ett annat revir är Igelsjön och vargar därifrån är konstaterade i trakterna av Hagabäck. De fick valpar ifjol.

– Det är en tik, en F1:a som kommer från Tiveden i Örebro län. Hanen kommer från Glamsen, som delas mellan Uppsala län och Gävleborg, säger Lena Berg, handläggare på länsstyrelsen i Dalarna.

Tivedenreviret bildades när statlig personal vårvintern 2013 körde två vargar med finsk-ryskt blod från Norrbotten till Örebro län och släppte ut dem där. En tik har nu alltså vandrat till södra Dalarna och upprätthåller reviret Igelsjön.

Om det är vargar från Igelsjön som lämnat bakbenet på Kenneth Kjellgrens väg handlar det alltså om så kallat genetiskt viktiga vargar.

Rådjursbakbenet låg där kartnålen sitter.

– Det kan ju vara någon räv också, som hittat benen någonstans och inte orkar bära det längre utan lämnat det där, konstaterar Kenneth Kjellgren.