Jaktnyheter

Växjö jaktskyttklubb – ett praktexempel på bra dialog

Växjö jaktskytteklubb, med Magnus Berg i spetsen har hittat en bra lösning på bullerproblematiken. Foto: Privat/Per Jonson
Växjö (JJ) Varje år uppmärksammas skjutbanor som får läggas ner på grund av kommunala pålagor och försvårande krav för att kunna bedriva sin verksamhet. På Växjö jaktskytteklubb sker dock det motsatta, trots att klubben bara ligger ett stenkast från Växjö tätort.
Magnus Berg, ordförande för klubben sedan 2016 är minst sagt lyrisk när han berättar om situationen för hans klubb, som med bara knappt två kilometer fågelvägen till Växjö centrum ändå kan ha kul- och hagelskytte klockan 07-22 vardagar och 09-17 på helger. – Jag tror en bra dialog mellan parterna är rätt väg att gå. Det mesta går att lösa om man är lyhörd. Vår närmaste granne är Växjö fältrittklubb och vi för löpande en diskussion och fattar egna beslut om skytteförbud vissa dagar och tidpunkter för att inte skapa problem. Stadsplaneringskontoret i Växjö har enligt Magnus Berg varit en bidragande orsak till att klubbverksamheten ser ut som den gör i dag. – Trots att de själva inte jagar har de förstått värdet av vår verksamhet och lyssnat på oss när vi kommit med kreativa lösningar.

Fyllningsmassor

Det Magnus Berg syftar på är något han stötte på under ett besök på en skjutskola i London. Där visade det sig att vallarna bestod av fyllningsmaterial som London stad bidragit med. – Jag framförde tanken till Växjö kommun när det visade sig att vi behövde höja våra bullervallar. Efter en tids betänketid hörde de av sig. Det har blivit en win-win lösning. De slipper betala deponi för fyllningsmassorna eftersom skjutbanan är ”smittad” mark. Dessutom är det mycket närmare att köra massorna hit. En följd av förhöjningen av vallarna är också att det gynnar själva skytteverksamheten. – Nu har vi vallar på en höjd mellan nio och elva meter. Eftersom topografin här är väldigt platt möjliggör vallarna nya variationer av lerduvor. Detta utvecklar lerduveskyttet och skapar allsidig träning.

Blickar framåt

I dag har den 60 år gamla föreningen omkring 700 medlemmar, de flesta från närområdet. På området finns förutom älgbana, inskjutning och 50-metersbana också 55 lerduvekastare. – Vi hoppas kunna fortsätta vår utveckling, ha en gedigen skytteträning för jägarexamenselever samt få fler jägare och sportskyttar att komma hit och träna. Så länge kommunen, föreningen, markägare och grannar pratar med varandra finns det lösningar, säger Magnus Berg.