Växjö jaktskyttklubb – ett praktexempel på bra dialog

Växjö (JJ) Varje år uppmärksammas skjutbanor som får läggas ner på grund av kommunala pålagor och försvårande krav för att kunna bedriva sin verksamhet. På Växjö jaktskytteklubb sker dock det motsatta, trots att klubben bara ligger ett stenkast från Växjö tätort.

Växjö jaktskytteklubb, med Magnus Berg i spetsen har hittat en bra lösning på bullerproblematiken. Foto: Privat/Per Jonson

Magnus Berg, ordförande för klubben sedan 2016 är minst sagt lyrisk när han berättar om situationen för hans klubb, som med bara knappt två kilometer fågelvägen till Växjö centrum ändå kan ha kul- och hagelskytte klockan 07-22 vardagar och 09-17 på helger.

– Jag tror en bra dialog mellan parterna är rätt väg att gå. Det mesta går att lösa om man är lyhörd. Vår närmaste granne är Växjö fältrittklubb och vi för löpande en diskussion och fattar egna beslut om skytteförbud vissa dagar och tidpunkter för att inte skapa problem.

Stadsplaneringskontoret i Växjö har enligt Magnus Berg varit en bidragande orsak till att klubbverksamheten ser ut som den gör i dag.

– Trots att de själva inte jagar har de förstått värdet av vår verksamhet och lyssnat på oss när vi kommit med kreativa lösningar.

Fyllningsmassor

Det Magnus Berg syftar på är något han stötte på under ett besök på en skjutskola i London.

Där visade det sig att vallarna bestod av fyllningsmaterial som London stad bidragit med.

– Jag framförde tanken till Växjö kommun när det visade sig att vi behövde höja våra bullervallar. Efter en tids betänketid hörde de av sig. Det har blivit en win-win lösning. De slipper betala deponi för fyllningsmassorna eftersom skjutbanan är ”smittad” mark. Dessutom är det mycket närmare att köra massorna hit.

En följd av förhöjningen av vallarna är också att det gynnar själva skytteverksamheten.

– Nu har vi vallar på en höjd mellan nio och elva meter. Eftersom topografin här är väldigt platt möjliggör vallarna nya variationer av lerduvor. Detta utvecklar lerduveskyttet och skapar allsidig träning.

Blickar framåt

I dag har den 60 år gamla föreningen omkring 700 medlemmar, de flesta från närområdet. På området finns förutom älgbana, inskjutning och 50-metersbana också 55 lerduvekastare.

– Vi hoppas kunna fortsätta vår utveckling, ha en gedigen skytteträning för jägarexamenselever samt få fler jägare och sportskyttar att komma hit och träna. Så länge kommunen, föreningen, markägare och grannar pratar med varandra finns det lösningar, säger Magnus Berg.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser