Jaktnyheter

”Vargstammen tål mer jakt”

Den svenska vargstammen tål mer jakt än en licenskvot på 33 vargar, konstaterar LRF-basen Palle Borgström. Efter vargjakten i januari är prognosen att det blir drygt 400 vargar i Sverige. Det leder till stora problem, konstaterar han. Foto: Johanna Norin/LRF

Att ha licensjakt på endast 33 vargar i januari kritiseras hårt av Palle Borgström, förbundsordförande för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. Han tycker länsstyrelserna fokuserar för mycket hur det ska gå för vargstammen och för lite ”hur det ska gå för tamdjurshållning, jaktutövning och framtidstro för att leva, driva och utveckla företag på landsbygden i vargtrakter”.

"}}

– Vargstammen tål mer jakt. Det finns ingen lag och inga EU-regler som tvingar oss att ha många fler vargar än det som Naturvårdsverket har rapporterat till EU-kommissionen som miniminivå, 300 vargar i landet, säger Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Mängden varg i Sverige leder till oro, stress, ekonomisk press och minskad framtidstro hos företagare som håller djur i vargtrakter, påpekar LRF-basen.

Ger mer lidande och polarisering

– Till vilken nytta? Vargen blir hatad, tamdjur och människor lider och polariseringen i frågan ökar. Länsstyrelserna lär inte ändra sina beslut. Vi ser ingen annan väg än att Sveriges politiker tar tillbaka initiativet och ser till att riksdagens beslut om rovdjursförvaltning 2013 genomförs. Nu genomförs något helt annat, kommenterar Palle Borgström.

Han syftar på riksdagsbeslutet att Sverige ska ha 170 till 270 vargar. Med en licensjakt på 33 vargar i januari är prognosen att vargstammen i Sverige istället hamnar på drygt 400 vargar. Då har det vägts in att det även fälls cirka 20 vargar vid skyddsjakt.