Vargen obducerad – svårt sjuk och inte fertil

Uppsala (JJ) Obduktionen av vargen som sköts utanför Hedemora kan ge svaret på varför det aldrig fötts några valpar i Gåsmyrenreviret. Veterinärerna som undersökt kroppen efter varghanen fann att den inte var fertil.

Skabbvargen i Hedemora dog av ett bra jaktskott. Foto: Privat

– Den var hårt angripen av skabb och hade bara små områden med päls kvar, berättar SVA:s biträdande statsveterinär Gete Hästvik.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt efter att en sällskapshund och tre får dödats. Att vargen rörde sig nära människor vägdes också in i beslutet.

Skyddsjakten lyckades den 16 juni men det tog ett dygn för eftersöksjägarna att hitta vargen som gick undan cirka 200 meter efter skottet. Det ledde till spekulationer på Facebook, att vargen skjutits med ett dåligt skott. Det var dock inte fallet.

– Det var ett mycket bra skott, som penetrerade hela brösthålan och orsakade stora blödningar. Djuret dog snabbt, säger Gete Hästvik.

DNA-provet är inte färdigt ännu men Gete Hästvik drar i alla fall slutsatsen att det rörde sig om en äldre varg.

Inga valpar

– Den var något under normalhull men inte utmärglad. I båda knälederna bak hade den skador på knäbrosket och det brukar vara åldersskador. Den hade också dåliga tänder, säger Gete Hästvik, som dock inte vill spekulera i någon ålder på vargen.

I magen hittade hon rester av klövar som kan ha kommit från får eller något vilt djur. Magsäcken innehöll också fårpäls.

Vargar har varit etablerade i området åtminstone sedan vintern 2012-2013. Ett vuxet par har revirmarkerat.

Bland jägare i området har man med glädje konstaterat att det aldrig fötts några valpar. Frågan är dock varför vargparet inte fått några avkommor.

Biträdande statsveterinär Gete Hästvik har svaret, om det nu var alfahanen i Gåsmyrenreviret som sköts.

– Båda testiklarna satt kvar i buken – den var inte fertil, konstaterar Gete Hästvik.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Annonser