Jaktnyheter

Vargen i Nykvarn skjuten

Den varg som jagat bland husen i Nykvarn har skjutits. Arkivbild: Gettyimages

Den närgångna varg som jagat i bebyggelsen i Nykvarn fälldes på måndagsförmiddagen. En bidragande orsak till skyddsjakten var att vargen försökte ta en jakthund på en gårdsplan och hundägaren sköt verksanseld mot vargen.

"}}

– Vargen sköts av en passkytt på cirka tio meters avstånd vid elvatiden, berättar Mikael Fransson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Jaktjournalen har berättat om den varg som satte i system att jaga bland hus i tätbebyggda delar av Nykvarn. Den misstänks ha livnärt sig på exempelvis katter.

Den 28 augusti försökte den ta en jakthund av terriertyp inne på en tomt.

– Hundägaren hade jagat duvor och vargen jagade hans hund inne på tomten, säger Mikael Fransson.

Paragraf 28-skott

Mannen var beväpnad med hagelgevär och sköt först ett varningsskott och sedan verkanseld mot vargen.

– Det var på ungefär 25 meters avstånd, snett framifrån, och vargen avbröt attacken mot hunden och kastade om, säger Mikael Fransson.

Den händelsen samt ett 70-tal observationer av vargen som allmänheten i Nykvarn med omnejd gjort senaste tiden ledde till skyddsjakt på länsstyrelsens initiativ.

På måndagsmorgonen fick skyddsjägarna rapport om att vargen varit synlig strax utanför skyddsjaktsområdet i Nygård i Nykvarn.

Skyddsjägarna postade ut och vid elvatiden kom vargen inom skyddsjaktsområdet på cirka tio meters avstånd från en passkytt.

Han sköt och vargen blev kvar på platsen.

– Det var en vargtik som vägde 38 kilo. Den hade äldre skador framtill och de kan vara från paragraf 28-skottet. I övrigt syntes inga tecken på sjukdom. Men vargen kommer nu att undersökas på SVA, säger Mikael Fransson.