Annons
Vargen i Nykvarn skjuten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 månader sedan varg
Den varg som jagat bland husen i Nykvarn har skjutits. Arkivbild: Gettyimages
Vargen i Nykvarn skjuten
Kan ha träffats av paragraf 28-skott

Den närgångna varg som jagat i bebyggelsen i Nykvarn fälldes på måndagsförmiddagen. En bidragande orsak till skyddsjakten var att vargen försökte ta en jakthund på en gårdsplan och hundägaren sköt verksanseld mot vargen.

– Vargen sköts av en passkytt på cirka tio meters avstånd vid elvatiden, berättar Mikael Fransson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Jaktjournalen har berättat om den varg som satte i system att jaga bland hus i tätbebyggda delar av Nykvarn. Den misstänks ha livnärt sig på exempelvis katter.

Den 28 augusti försökte den ta en jakthund av terriertyp inne på en tomt.

– Hundägaren hade jagat duvor och vargen jagade hans hund inne på tomten, säger Mikael Fransson.

Paragraf 28-skott

Mannen var beväpnad med hagelgevär och sköt först ett varningsskott och sedan verkanseld mot vargen.

– Det var på ungefär 25 meters avstånd, snett framifrån, och vargen avbröt attacken mot hunden och kastade om, säger Mikael Fransson.

Den händelsen samt ett 70-tal observationer av vargen som allmänheten i Nykvarn med omnejd gjort senaste tiden ledde till skyddsjakt på länsstyrelsens initiativ.

På måndagsmorgonen fick skyddsjägarna rapport om att vargen varit synlig strax utanför skyddsjaktsområdet i Nygård i Nykvarn.

Skyddsjägarna postade ut och vid elvatiden kom vargen inom skyddsjaktsområdet på cirka tio meters avstånd från en passkytt.

Han sköt och vargen blev kvar på platsen.

– Det var en vargtik som vägde 38 kilo. Den hade äldre skador framtill och de kan vara från paragraf 28-skottet. I övrigt syntes inga tecken på sjukdom. Men vargen kommer nu att undersökas på SVA, säger Mikael Fransson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!