Ledare

Vargen har kommit till paradiset

Foto: Per Jonson
Markerna är fulla av vilt. I området norr om sjön Roxen i Östergötland är viltstammarna av älg, rådjur, hjort och vildsvin täta. Hit till paradiset har även ett vargpar etablerat sig och inom de närmaste veckorna väntas den första valpkullen i modern tid att födas i Östergötland.
Reviret som fått namnet Långbogen har ett kärnområde som omfattar cirka 20 000 hektar, men vargarna har rört sig över ett betydligt större område. Jägarna som insett vad som kommer att hända efter en föryngring är naturligtvis förtvivlade, en blöt filt läggs över markerna och oron för attacker på jakthundar och andra tamdjur kommer att bli vardag. Glädjen över att kunna gå ut och släppa sin hund blir aldrig densamma. Istället kommer en ständig oro över en vargattack att gnaga i bröstet. Precis som i övriga vargområden i landet.

Nytt scenario

I och med den nya väntade vargföryngringen i Långbogen kommer delvis ett nytt scenario att kunna följas. Varg har kanske aldrig tidigare etablerats i ett så vilttätt område som nu. Kommer jägarna att kunna hålla vildsvinsstammen i schack? Redan i januari var det många jägare som ställde in vildsvinsjakterna då hundarnas säkerhet inte kunde garanteras. Vad händer med övriga viltstammar? Helt klart kommer vargarna till ett dukat långbord med det bästa som svenskt viltkött kan producera.

Högljudda krav

En utveckling som är helt enligt planerna. Nämligen att låta vargstammen sprida sig söderut, samtidigt som kraven på att minska vargtrycket i det så kallade vargbältet blir allt mer högljutt. Kan vi äntligen få se en lindring av vargplågan i Värmland, Örebro, Västmanland och Dalarna? Knappast, först måste forskare och myndigheter presentera en trovärdig numerär, något man inte lyckats med under många år. Eller rättare sagt, när en numerär presenterats har alltid något protesterat och krävt en ny utredning för att nå deras syfte. Senast var det Miljöpartiet som ansåg att numerären för en livskraftig vargstam var satt för lågt.

Omöjlig inventering

I framtiden kan vi vänta oss fler vargetableringar i landets sydligaste delar. Anledningen är bland annat att det är näst intill omöjligt att inventera rovdjursstammar på barmark. Vi vet också att det är mycket svårt att jaga varg utan hjälp av spårsnö. Det innebär att hela södra Sverige står som ett stort öppet och ledigt vargrevir. Med perfekta förutsättningar för varglobbyn att driva en okontrollerad vargförvaltning. Slutligen – en gammal man från Dalarna underströk för 25 år sedan att – Har du väl fått en vargföryngring på markerna kommer du alltid att ha varg.