Det är den här hanvargen som ska sövas igen och flyttas. Bilden tagen när han sövdes i december och fick ett GPS-halsband. Foto Miljødirektoratet / Statens naturoppsyn

Vargen dök upp i Sverige – nu ska den flyttas i Norge

Den varg som i höstas dök upp i Jämtlands län kommer inom kort att sövas och flyttas. De norska myndigheterna ska transportera den vill vargzonen och förhoppningen är att den blir kvar där eller vandrar in i Sverige och förökar sig.

– Vi fick tips om vargspår i Ormruet strax norr om Funäsdalen i Härjedalens kommun i slutet av oktober. Det visade sig vara en finsk-rysk hanvarg som inte upptäckts tidigare i Sverige eller Norge, berättade Nicklas Rumm, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland, i Jaktjournalen den 11 december.

Vargen gick in i Norge. Där sövdes och märktes den i någon vecka senare.
Nu kommer vargen åter att sökas upp med helikopter och sövas. De norska myndigheterna har bestämt att den inte kan vara kvar i området där den uppehåller sig – norr om den norska vargzonen. Flera nyhetskanaler i Norge rapporterar om planerna, bland annat sidan Rovdyr.org.

Meddelat via brev

Norska Miljödirektoratet har meddelat berörda kommuner och människor inom förvaltningen via ett brev som nyligen skickades ut. I brevet står det:

”Tiden efter GPS-märkningen har vargen rört sig något, men den har alltid stannat i Rendalens kommun, utanför vargzonen. Den pågående licensjakten av varg i området dit vargen har rört sig har stoppats av Statsförvaltaren i inlandet/…/Detta har orsakat reaktioner från de drabbade. Det finns starka politiska riktlinjer för en tydlig differentiering i förvaltningen av vilt. En etablering av vargen i de områden den hittills vistats i är inte förenligt med tydlig zonförvaltning”, skriver Miljödirektoratet.

I Norge har vargen företräde inom den så kallade vargzonen, cirka fem procent av landets yta som ligger i en smal rimpa mot den svenska gränsen. I andra områden är fribetande får eller renar prioriterade.

De norska myndigheterna är rädda för att vargen etablerar sig i området utanför vargzonen – även om den inte markerar revir.

”Vi kommer att försöka återfånga den, för att aktivt flytta den till områden inom vargzonen, när förutsättningarna är de rätta och det är praktiskt möjligt”, skriver norska Miljödirektoratet i sitt brev.

Förra flytten

Senast en vargflytt genomfördes i Norge var januari 2021. Då flyttades en ”viktig” hanvarg för andra gången och tillsammans med en tik. De etablerade reviret som fått namnet Setten och finns huvudsakligen inom vargzonen. En hanvarg född där ligger bakom minst tolv attacker mot fårbesättningar i södra Sverige och just nu är det utfärdat skyddsjakt på honom i Kronobergs län.

En annan hanvarg född i Setten har bildat revir i trakterna av Tierp i Uppsala län.

I Sverige har merparten av vargflyttarna misslyckats. Vargarna har vandrat tillbaka till platserna där de sövdes och försvunnit eller skjutits i skyddsjakt.

Endast de finsk-ryska helsyskon som vårvintern 2013 sövdes i Norrbotten och transporterades till Tiveden i Örebro län blev kvar på platsen.

Vilka är chanserna att de norska myndigheterna lyckas med den nu aktuella vargflytten i Norge? Vi frågar vargforskare Olof Liberg.

”Inte så dumt tänkt”

– De lyckades med flytten av Settenhanen och det gör väl att norrmännen är lite optimistiska. Men det finns naturligtvis inga garantier, säger Olof Liberg.

En plan som de norska myndigheterna sannolikt har är att vargtikarna är på väg att börja löpa just nu. En löptik i närheten på den svenska sidan, eller inne i vargzonen, skulle kunna hindra den från att återvända till området utanför den norska vargzonen.

– Det är inte så dumt tänkt, säger Liberg.

I vinter har tre vargrevir i den norska vargzonen fällts i licensjakten. Det kanske inte är en så djärv gissning att vargen som nu ska flyttas kommer att sättas ut i gränsområdet till Sverige.

Hur påverkar vargflyttar förtroendet för vargförvaltningen?
– Ofta blir det protester lokalt. Men om det har någon större betydelse generellt för vargförvaltningen, det vet jag inte. Det spelar nog ingen roll för dem som tycker illa om varg, svarar Olof Liberg.