Annons
Vargattack mot fårgård i Västerbotten - tredje gången på 1,5 år - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 veckor sedan vargattack
Den drabbade gården ligger utanför Lövånger i Västerbottens län. Bild: Eniro och Gettyimages, montage
Vargattack mot fårgård i Västerbotten - tredje gången på 1,5 år

En fårgård utanför Lövånger i Västerbotten har råkat ut för tre vargattacker på 1,5 år. 35 får har dödats och den senaste attacken inträffade i helgen som gick.

– Det är en fårägare som har ganska många får och fick en fårskock utskrämd ur hagen under lördagen. De tog in lammen i ladugården, men fick inte med sig alla utan en handfull blev kvar i hagen, berättar Jonas Gustafsson på naturvårdsenheten vid länsstyrelsen i Västerbotten.

På söndagsmorgonen hittades de fem fåren i hagen ihjälbitna. Länsstyrelsens specialutbildade besiktningsman bedömer att det är fråga om en vargattack.

– Det är också en jägare som observerat det han bedömde som en varg alldeles i närheten av gården, säger Jonas Gustafsson.

Tredje attacken

Det är den tredje attacken mot fårbesättningen på 1,5 år. I fjol dödades sju får på försommaren och i midsommarveckan i år 23 får.

– I de två första fallen vet vi att det varit fråga om två olika vargar, säger Jonas Gustafsson.

Även i det senaste fallet har man topsat de döda fåren och skickan in för DNA-analys. Det är skickat som akutprov, som väntas bli klart på någon vecka och förhoppningsvis kan berätta vad det är för varg som varit framme.

– Fårägaren får nu låna lapptyg att sätta upp. Vi funderar också om det finns andra förebyggande insatser som kan sättas in, säger Jonas Gustafsson.

Jaktjournalen har varit i kontakt med en av ägarna till fårgården, men de vill inte lämna några kommentarer.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!