Vargarna sövs från helikopter och får GPS-halsbnad, som gör att forskarna kan följa dem. Bild: Gettyimages, och Eniro, montage

Vargar i två revir sövs och märks

Just nu pågår sövning och märkning av vargarna i två revir i norra Gävleborg och de sydliga delarna av Västernorrland. Hittills har en revirtik försetts med GPS-halsband.

– Vi lyckades märka revirtiken i Stagelåsenreviret under onsdagen. Hon är på benen igen och mår bra, säger Hans Nordin, naturbevakare vid länsstyrelsen i Gävleborg.

Det är helikopter och totalt sex skoterekipage från länsstyrelserna i Gävleborg och Västernorrland involverade i märkningsuppdraget.

Man söver med bedövningsgevär från helikoptern, men det krävs skotrar och personal på marken för att följa vargarna.

– Vargarna märktes i fjol och därför är de vaksamma på vad som sker och trycker inne i väldigt tät skog. Det är omöjligt för helikoptern att se var vargarna tar vägen. Helikopterpiloten följer skotrarna och vet att vi är efter i spåren, berättar Hans Nordin.

Sövdes på en myr

Det krävs att vargarna trycks ut på öppna platser där det är möjligt för helikoptern att gå ned så lågt att skott kan avlossas med bedövningsgeväret.

– Tiken vi märkte på onsdagen sövdes på en myr, säger Hans Nordin.

Det är forskarna i Skandulv som märker de två revirmarkerande paren i reviren Prästskogen och Stagelåsen. De märkta vargarnas jakter och leverne studeras och forskningen är en del av projektet ”Viltsamverkan i brandens spår”.

När intervjun med Hans Nordin görs söker skoterekipagen efter varghanen i Prästskogen och hans nya tik, som blev ett par någon gång förra året. Hanen i Stagelåsen har man ingen koll på i nuläget.

Nysnö på väg

– Vi låter det gå någon dag, så hittar han tillbaka till tiken vi märkte. Då har vi möjlighet att hitta vargarna tack vare hennes sändare, säger Hans Nordin.

I området är det gammal snö just nu och det försvårar jobbet. Enligt SMHI:s väderprognos för Ljusdal och Ramsjö ska det under fredagen komma uppemot en centimeter nysnö.