Uppdaterad: Varg skjuten vid attack på jämthund

Falun (JJ) En varg sköts på tisdagsförmiddagen när den attackerade en jämthund öster om Vika i Falu kommun.

Vargen fälldes öster om VIka i Falu kommun.

Attacken ägde rum under en älgjakt öster om Vika i Falu kommun. Ägaren till jämthunden gick som hundförare under jakten och var på väg in mot ett ståndskall på en älg i en plantering.

– Helt plötsligt ser hundägaren hunden komma ut över en myr med en varg efter sig. När vargen är bara en meter ifrån hunden skjuter hundägaren vargen, säger Mats Hallin, besiktningsman på länsstyrelsen och som var ute på plats tidigare i dag.

Det är enligt Mats Hallin en klar paragraf 28 och hundägaren är informerad om att det inte finns någon misstanke om brott.

Jämthunden klarade sig utan skador, men pejlhalsbandet hade spruckit och det fanns bitmärken på det. Runt hundens hals fanns också slem som sannolikt kommit från vargen.

Vargen har skickats till SVA för obduktion. Mats Hallin bedömer den som en yngre hanvarg.

– Jag har pratat med Lena Berg som är inventeringsansvarig och som vitt vi vet finns det inget känt revir i området, säger Mats Hallin.

I går inträffade en attack på en jakthund där en varg skrämdes med ett varningsskott. Den attacken inträffade söder om Mockfjärd.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Debatt: Det finns plats för oss alla i fjällen

Sverige är ett märkligt land på många sätt, demokrati och lika rätt till ”allt” i vardagen är en ledstjärna. Nu har vi fått Girjasdomen. Var finns demokratin och de sunda förnuftet i den, frågar sig debattören Sivert Öderyd.
ANNONS ▼

Annonser