Jaktnyheter

Varg morrade åt pojke – får skjutas

Det streckade fältet markerar var skyddsjakten på en närgången varg i Kolsva får bedrivas. Karta: Länsstyrelsen
Kolsva (JJ) Normalt brukar det krävas ett antal attacker på tamboskap för att länsstyrelserna ska bevilja skyddsjakt. I Västmanland tar länsstyrelsen nu det säkra före det osäkra och utfärdar skyddsjakt på en varg, som bland annat uppges ha morrat åt en ung pojke som kom nära vargen och en dödad katt.
Första veckan i juni dödades en pudel strax utanför tomtgränsen på den västmanländska orten. I onsdags blev flera bybor vittne till att vargen sprang iväg med en död katt i käftarna. Vid attacken då sällskapshunden dödades fann länsstyrelsens personal vargspillning och DNA-testet visade att den kom från en tik född i Kölstareviret i området. På fredagen beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på vargen. I beslutet framkommer uppgifter som inte varit kända tidigare.

Morrade åt pojke

”Den 12 juli inkom ca 25 synobservationer av en varg i Kolsva samhälle. Vargen gick helt oskyggt runt i samhället under dagtid. De första observationerna gjordes under förmiddagen. Under eftermiddagen såg sedan ett flertal personer vargen med en död katt i munnen. Bland annat stötte en kvinna med hund ihop med vargen med katten i munnen längs en gångväg. På samma gångväg mötte en 11- årig pojke vargen. Vid mötet med pojken la vargen ner katten, morrade åt pojken, lyfte sedan upp katten igen och vandrade vidare. Vid ett annat tillfälle samma dag passerade vargen på ett par meter från en sandlåda med en lekande 2-åring i”, skriver länsstyrelsen i Västmanland i sitt beslut.

Flera undantag från reglerna

Normalt brukar det krävas upp till fyra attacker på tamdjur för att länsstyrelserna ska bevilja skyddsjakt. Den här gången har man alltså vägt in vargens oskygga beteende. ”Länsstyrelsen gör bedömningen att vargens närvaro påverkar en stor andel av befolkningen i detta område på ett negativt sätt och vargen generar långvarig rädsla och oro”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut. Jakten får pågå från fredagen och till den 15 augusti. Länsstyrelsen utser jaktledare och jägare och de får undantag från en rad regler som normalt gäller vid jakt. Djuret får ringas med motorfordon, jakten får bedrivas dygnet runt och artificiellt ljus får användas. Skyddsjägarna får också undantag från regeln att varg ska skjutas med klass 1-vapen. I det här fallet får den avlivas med hagelbössa.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21