Jaktnyheter

Varg fälld på skyddsjakt i Töllsjö – men i Brängen blir det ingen jakt

Ytterligare en varg har skjutits under skyddsjakt i Västra Götaland. Arkivbild: Gettyimages

En varg fälldes under söndagen efter skyddsjakt i Töllsjö i Västra Götaland.  Länsstyrelsen har dock sagt nej till skyddsjakt på Brängenhanen.

Skyddsjakten på den varg som tidigare i sommar attackaret får runt om i i Sjuhäradsbygden kunde under söndagen avslutas då en varg sköts i Töllsjö.

Skyddsjakten har pågått sedan början av juli och förlängdes senast i förra veckan till och med 16 augusti.

Det är den andra vargen på relativt kort tid som skjuts under skyddsjakt i Västra Götaland. Den 22 juli fälldes hanen i Ripelångenreviret som utfört ett flertal angrepp under lång tid i länet.

Nej på skyddsjakt i Brängenreviret

Efter ett angrepp i Kölingared 21 juli där 35 får dödades misstänktes först den senare skjutna Ripelångenhanen men det visade sig efter DNA-analys att det i detta fall i stället rörde sig om en annan varg. Nämligen en hane i Brängenreviret.

En ny skyddsjaktsansökan på den vargen kom in från LRF i Västra Götaland och Jönköping.  

En ansökan som Länsstyrelsen Västra Götaland nu har beslutat att avslå.

”Länsstyrelsen konstaterar i avslaget att bara ett angrepp på en fårbesättning ägt rum sedan Brängenreviret etablerades vintern 2020/2021. Brängenreviret består också av två genetiskt viktiga individer, som på grund av låg skadebenägenhet är viktiga för den genetiska förstärkningen av den svenska vargpopulationen.”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.