Varg dödade vuxen ko

Fredriksberg (JJ) I lördags hittade djurägare utanför Fredriksberg i Dalarnas län en av sina kossor död och halvt uppäten. Länsstyrelsens besiktningspersonal konstaterar att varg dödat kon.

– Det råder ingen tvekan om vem som ligger bakom angreppet. Det var tydliga bit- och krosskador i halsen. Runt platsen hittades också flera vargspår, säger Mats Hallin, besiktningsman på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Kon gick tillsammans med andra kor och kalvar på utmarksbete dagtid, på en gård mellan Fredriksberg och Grangärde. Enligt djurägarna fanns kon med i besättningen på torsdag morgon men hon var inte med när korna kom hem framåt kvällen.

Först på lördagen hittades den döda och sargade kon. Djurägarna hade under den tid kon varit försvunnen hört vargar yla i det område den hittades.

– Det är mycket ovanligt att vargar går på vuxna kor. Jag känner bara till ett fall här i Dalarna, säger Mats Hallin.

Djurägarna har inte varit utsatta för vargangrepp tidigare. Nu har de stallat in korna och kommer ha dem i hagar med rovdjursavvisande stängsel även dagtid.

I området angreppet skedde ligger Norrsjöreviret. Där har vargföryngring konstaterats i år.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser