Varg dödade vuxen ko

Fredriksberg (JJ) I lördags hittade djurägare utanför Fredriksberg i Dalarnas län en av sina kossor död och halvt uppäten. Länsstyrelsens besiktningspersonal konstaterar att varg dödat kon.

– Det råder ingen tvekan om vem som ligger bakom angreppet. Det var tydliga bit- och krosskador i halsen. Runt platsen hittades också flera vargspår, säger Mats Hallin, besiktningsman på Länsstyrelsen i Dalarnas län.

Kon gick tillsammans med andra kor och kalvar på utmarksbete dagtid, på en gård mellan Fredriksberg och Grangärde. Enligt djurägarna fanns kon med i besättningen på torsdag morgon men hon var inte med när korna kom hem framåt kvällen.

Först på lördagen hittades den döda och sargade kon. Djurägarna hade under den tid kon varit försvunnen hört vargar yla i det område den hittades.

– Det är mycket ovanligt att vargar går på vuxna kor. Jag känner bara till ett fall här i Dalarna, säger Mats Hallin.

Djurägarna har inte varit utsatta för vargangrepp tidigare. Nu har de stallat in korna och kommer ha dem i hagar med rovdjursavvisande stängsel även dagtid.

I området angreppet skedde ligger Norrsjöreviret. Där har vargföryngring konstaterats i år.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser