Vände upp och ner på fotbollsplan – vildsvinsstammen växer i området

Lidköping/Skaraborg (JJ) Fyra gånger sedan första oktober har fotbollsföreningen i Norra Härene BK:s medlemmar fått vända tillbaka på tuvorna vildsvinen bökat upp. Nu installerar de eltrådar runt planen. Vildsvinsstammen i Skaraborg drar i väg i antal.

Vildsvinstammen i Västra Götalands län blir allt större. Arkivfoto: Per Jonson

Någon riktig explosion i Skaraborg är det kanske inte tal om men två rejäla ollonår på rad i kombination med en gynnsam vinter har fått efterverkningar på beståndet.

– Jag tror vi kommer få en ordentlig föryngring. Det är både fler suggor som grisat och större kullar. Jag spådde en avskjutning på 7 000 vildsvin i länet men det lär snarare landa på 9-10 000 vildsvin, säger Karl Johan Brindberg, jaktvårdskonsulent i Västra Götalands län.

Under oktober har fotbollsklubben i Norra Härene utanför Lidköping fått en fotbollsplan på Bronäsvallen uppbökad fyra gånger. För att skydda planen sätter man nu upp elstängsel.

– Allt bygger på ideellt arbete i Norra Härene, men det finns gränser även för det. Nu måste vi undersöka möjligheten att få ekonomiskt stöd från Naturvårdsverket, säger Rolf Robertsson, planskötare till Nya Lidköpings Tidning.

 

AKTUELLT

Vi är Jaktjournalen: Marcus vann en plats hos oss

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. I dag är det vår redaktör Marcus Holms tur.

Annonser