Utterpassage byggs under E22

Ronneby (JJ) En ny utterpassage ska byggas under E22 utanför Ronneby. Den nya utterleden ska förhindra att uttrar dödas på Europavägen.

– Miljöexperter har fastställt att det finns potential för utter i Ronnebyån, därför ansöker vi nu om att få genomföra bygget, säger Fredrik Hasselström, projektledare på Trafikverket, verksam i Blekinge och Kalmar län.

Syftet med passagen är att förhindra att uttrar trafikdödas när de passerar E22. Står vattnet högt i Ronnebyån hamnar nämligen stränderna under själva bron under vattenytan. Och då väljer ofta uttern att gå över vägen i stället.

Det Trafikverket nu planerar att göra är att höja upp strandlinjerna vid brofundamenten med hjälp av L-stöd i betong som sedan fylls med krossmassor.

Längst upp läggs ett lager sand och det är där som uttrarna ska passera. Den nya strandremsan blir cirka 40 centimeter bred.

Enligt Fredrik Hasselström kostar utterpassagen under E22 mellan 200 000 och 300 000 kronor att bygga, skriver Sydöstran.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser