Utrota eller vårda och förvalta? Det är frågan om Ölands hjortar. Foto: Gettyimages, fotomontage

Utrota eller vårda? Strid om Ölands hjortar

LRF har polisanmält att det finns hjortar på Öland – de har satts ut illegalt och bör utrotas, menar förbundet. Jägarnas svar är att stammarna istället bör vårdas och förvaltas.

Det är

Ölandsbladet som berättar att Lantbrukarnas riksförbund, LRF, förra veckan gjorde en polisanmälan om illegal utsättning av kronhjortar på ön. Det är bara en i raden av polisanmälningar som upprättats de senaste åren om olovlig utsättning av vildsvin, dovhjort och kronhjort på Öland. Lantbrukarna fruktar skador på odlade grödor. – Öland ska inte behöva vara med om detta. Detta måste stoppas. Vi kan inte sitta stilla och se på när nya arter introduceras, har Pär Åberg, sammankallande i LRF:s viltgrupp, sagt i Ölandsbladet.

”Borde inte ses som ett hot”

I jaktvårdskretsarna på ön ställer man inte upp på utrotningsidén. Niclas Niklasson i Borgholms jaktvårdskrets framhåller för Ölandsbladet att han är bekymrad över att LRF vill ta bort arter som är en del av den svenska faunan. – Man ska vårda och förvalta de viltstammar som finns och de ingår också i den biologiska mångfalden och borde inte ses som ett hot. För oss är det viktigt med stammar av hög kvalitet snarare än kvantitet, säger Niclas Niklasson till Ölandsbladet. Erica Lindquist, ordförande i Mörbylånga jaktvårdskrets tycker att det är bra att misstänkt illegal utsättning av vilt polisanmäls.

”Möjlighet till skyddsjakt”

– LRF:s medlemmar är de största markägarna och har man en dialog med sina jägare borde stora skador kunna undvikas. Det finns alltid möjlighet till skyddsjakt på specifika platser om man drabbas, säger Erica Lindquist, säger Erica Lindquist till Ölandsbladet. Niclas Niklasson tycker att lantbrukarna ska se möjligheterna att tjäna pengar på viltstammarna. Att hjortarna på Öland skulle ha planterats ut olagligt tror inte de båda jägarföreträdarna på. De tror att de tagit sig till ön på egen hand eller rymt från gamla hägn.

Polisutredningen nedlagd

– När det gäller kronhjort tycker jag att det känns långsökt med olaglig utsättning. Vilda kronhjortar är väldigt svåra att fånga och att köpa en från ett hägn är dyrt. Dessutom är de registrerade och det krävs licens att ha hjortar, säger Erica Lindquist till Ölandsbladet. Enligt

SVT har polisen lagt ned LRF:s polisanmälan eftersom det saknas uppgifter som kan leda utredningen framåt.