Jaktnyheter

Uppmanas att inte locka varg

På senare tid har länsstyrelsen mottagit regelbundna rapporter om en varg som rör sig inne i och omkring Östavall. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen i Västernorrland uppmanar boende i området kring Östavall, där tre vargar rör sig,  att se över om något kan locka vargen och att inte söka upp vargen för att vänja den vid människors närvaro.

På senare tid har länsstyrelsen mottagit regelbundna rapporter om en varg som rör sig inne i och omkring Östavall i Ånge kommun. Genom DNA har man kunnat säkra att det rör sig om tre individer i området. Alla är vargar med skandinavisk härkomst.

Myndigheten bedömer om att det är en av individerna som rört sig inne i Östvalla, troligen en ung hane från riviret Stagelåsen.

Det har enligt länsstyrelsen inte kommit några rapporter om aggresivt beteende från vargen och sedan den 18 mars tyder rapporter på att vargen har rört österut från Östavall skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt länsstyrelsen brukar det i situationer med rovdjur i samhällen vara sannolikt att något lockar djuret in mot samhället. Länsstyrelsen uppmanar därför boende i området att se över sin omgivning för att se om något kan locka vargen.

För att undvika att vargen vänjer sig vid människors närvaro uppmanar länsstyrelsen även att man inte heller söka upp vargen.