Unghundskampen – framgångsfaktor för Hamiltonstövareföreningen

Kungsbacka (JJ) Det går bra för hamiltonstövarens rasklubb. På tre år har föreningen fördubblat antalet medlemmar och ökat antalet jaktprovstartande unghundar. Ordföranden Göran Johansson sätter ribban högt. Till hösten ska unghundskampen växa ytterligare.

Göran Johansson, ordförande i Hamiltonstövarföreningen jobbar målmedvetet för att öka antalet jaktprovsstarter inom rasen. Foto: Privat

– Det är helt sjukt, säger han och skrattar när Jaktjournalen ringer upp.

– Unghundskampen har blivit en större succé än jag föreställt mig.

I fem år har Hamiltonstövareföreningen genomfört unghundskampen som riktar sig till hamiltonstövare som inte är äldre än fyra år. Under två, särskilt utvalda, dagar har ägare till unghundar kunnat starta dem på ett öppenklassprov eller ett särskilt rävprov och då varit med i unghundskampen.

– I fjol ändrade vi från två dagar till en vecka eftersom det var svårt att få tag på domare till alla som ville starta. Hela 69 hundar anmälde sig och 63 gick till start. I höst siktar vi på 80-90 deltagande hundar.

Målsättningen med unghundskampen är klar. Det handlar naturligtvis om att få upp antalet jaktprovsstarter i rasen. Men det handlar också om att få hamiltonägare att börja meritera sin hundar tidigare.

– Vi ser att reproduktionsåldern inom hamiltonrasen ligger på sex år. Det är för högt. Vi vill ner till fyra år. I dag är tar det för lång tid innan hundarna går i aveln och det vill vi ändra på. Det viktigaste avelsverktyget är jaktprovsmeriterna och då är det bra att hundarna kommer till start tidigt.

Hamiltonstövareföreningen har också beslutat om att införa ett riksmästerskap som kommer fungera på samma sätt som unghundskampen.

– Jag tror vi kommer lyckas med våra målsättningar om vi jobbar målmedvetet, säger Göran Johansson.

Hamiltonstövareföreningen har funnits i 20 år och är i dag den största rasklubben bland stövarraserna. Föreningen har cirka 1200 medlemmar.

Mer information om unghundskampen kommer dyka upp på Hamiltonstövareföreningens hemsida framöver.

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser