Jaktnyheter

Unga män dömda för häleri av stulna kikarsikten

Jaktbutiken i Göteborg utsattes för två inbrott på kort tid under 2022. Bilden tagen i samband med det första inbrottet i augusti. Bild: Eniro och privat.

Under hösten 2022 drabbades jaktbutiken JG jakt i Göteborg av två inbrott i tät följd. Kikarsikten för miljonbelopp stals. Nu har två män i 20-årsåldern dömts efter att polisen hittat sikten från stölderna i männens fordon.

Klockan hade passerat fem på morgonen, söndagen den sjunde augusti förra året, när larmet gick hos JG jakt i Göteborg. Väktarna var på plats efter bara några minuter men tjuvarna hann iväg. Med sig fick de kikarsikten och värmersikten för mellan en och en och en halv miljoner kronor.

Men det skulle inte vara över där. Vid halv sju-tiden på morgonen den 24 september hör förbipasserande glas krossas och larmet i butiken går igen. Sikten för ytterligare runt en miljon kronor lämnar butiken i orätta händer.

Jaktjournalen har berättat om båda inbrotten och om andra inbrott som drabbat jaktbutiker runt om i landet.

Runt en månad efter det andra inbrottet hos JG jakt, den 19 oktober, dyker sju av siktena från inbrotten upp när polisen kontrollerar en förare av en bil i centrala Göteborg som beter sig misstänkt. Föraren är en man i 20-års åldern och värdet på siktena som hittas i bilen är närmare 150 000 kronor.

Dagen efter görs ytterligare ett beslag av stöldgods. En man i 20-årsåldern har då fått problem med sin lastbil och efter ett tag kommer polisen till platsen. I lastutrymmet hittas sikten till ett värde av drygt 650 000 kronor. Dessutom finns där datorskärmar för en kvarts miljon kronor.

Båda männen har nu dömts för grovt häleri av Göteborgs tingsrätt. Den förste av dem till skyddstillsyn och den andre till fängelse i ett år. Eventuella överklaganden ska göras till Göteborgs tingsrätt senast den 1 februari 2023.

logo
Andreas Åsenheim