Två vargar söder om Lillhärdal ska skjutas

I dag beslutade länsstyrelsen i Jämtlands län om skyddsjakt på två vargar inom Handölsdalens vinterbetesområde, söder om Lillhärdal.

Tre vargar har observerats inom samebyns vinterbetesområde. Foto: Gettyimages

Jakten startar först på måndag och kommer bedrivas från helikopter. Enligt länsstyrelsen finns det inga andra lösningar än skyddsjakt, skriver SVT Nyheter Jämtland.

Skyddsjaktsbeslutet baseras på en ansökan från Handölsdalens sameby. Tre vargar uppehåller sig i samebyn vinterbetesland, söder om Lillhärdal i Härjedalen. Det rör sig om ett par samt en ensam hane som går för sig själv. Jaktbeslutet berör endast paret.

– Vi är inte säkra på om hanen går kvar i området, säger Emma Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen till SVT Nyheter Jämtland.

 

 

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser