Två premiärdatum blir verklighet för björnjägarna i Västerbotten

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat om licensjakten på björn i länet. Det blir som Jaktjournalen tidigare skrivet en uppdelningen av tilldelningen med två olika startdatum.

Björnspecialister får jaga björn i tio dagar innan björn- och älgjägare ska samsas i skogen. En medelväg skriver länsstyrelsen. Arkivfoto: Per Jonson

Redan för två veckor sedan kom indikationer på att länsstyrelsen i Västerbotten avsåg dela på björnjakten i länet så det skulle finnas björnar kvar när älgjakten drar i gång den andra september.

Nu har länsstyrelsen tagit beslutet om årets jakt och det visar sig bli så som länsstyrelsen aviserade.

Totalt får 21 björnar fällas i Västerbotten. Det är lite färre björnar än i fjol då 28 björnar återfanns på tilldelningen. Elva björnar får fällas mellan den 21 augusti och den första september. Restan av tilldelningen släpps i och med älgjaktspremiären den andra september.

Så här beskriver länsstyrelsen själva anledningen till den tidsmässiga indelningen i sitt beslut.

Länsstyrelsen testar nu i årets licensjaktbeslut en medelväg, där endast en del av de tilldelade björnarna får fällas mellan björnjaktstarten och älgjaktstarten. På detta sätt säkerställs att det finns en tilldelning av björn kvar åtminstone under inledningen av älgjakten, samtidigt som specialiserade björnjägare fortfarande har möjlighet att jaga utan påverkan av älgjakten från björnjaktstarten och cirka två veckor framåt. En från älgjakten frikopplad björnjakt har resulterat i många duktiga björnjägare med vältränade hundar som är viktiga för björnförvaltningen i landet. För att ge fortsatt utrymme för sådan verksamhet tilldelas cirka hälften av björnjaktkvoten under tiden mellan björnjaktstart och älgjaktstart, medan resterande del av kvoten får fällas efter älgjaktstarten.

Läs hela länsstyrelsens beslut här>>

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser