Jaktnyheter

Tuffa förhållanden på Öland – men Helix och Sofie höll ut båda dagarna

Sofie Tinghall och pappa Jan knep guldpokalen och Helix fick ett fint täcke för insatsen. Foto: Privat

Schillerstövaren Hasselstigens Helix tog hem Ölandsräven och 18-åriga Sofie Tinghall som förde hunden är väldigt nöjd med prestationen eftersom förhållandena var tuffa.

"}}

Rävjakt på Öland har sina utmaningar och är det ruskväder blir det riktigt svårt. Dels blåser det mycket men sedan bidrar också saltet från Östersjöluften till utmaningar vittringsmässigt.

– Första provdagen var det snö men vädret var inte så bra. Helix lyckades hålla en räv på benen i 67 minuter innan den kröp in. Sen gick han på slag men utan resultat, säger Sofie Tinghall som tillsammans med sin pappa Jan jagar med Helix till vardags.

Sofie går fortfarande på gymnasiet och sedan ett par år är hon helfrälst rävjägare.

– Jag började följa med pappa ut självmant när han jagade in Helix och när jag såg hundens utveckling och fick uppleva de första riktiga dreven så blev jag biten. Rävjakt är fantastiskt kul, säger hon.

Regntung avslutning

Efter första dagen hade några andra hundar presterat förstaprisdrev så utgången var fortfarande oviss inför dag två. Helix hittade dock en räv som höll sig uppe full tid i regnrusket.

Smålandsstövaren Sjöalta Ylvis som hade ett förstapris med sig från dag ett fick bara ihop 60 minuter dag två. Därmed stod det klart att Helix och Sofie hamnade överst på pallen.

– Det känns jättekul. Helix kämpade verkligen i det dåliga vädret. Både jag och pappa tycker hela provet var fantastiskt anordnat och vi vill rikta ett stort tack till provdomare och vägvisare för ett par fantastiska dagar.

Hemma i Tranemo fortsätter nu rävjakten. I tillägg till Helix återfinns också hans pappa i hemmet och en valp på åtta månader efter honom.

– Men valpen är mest bara sugen på att leka än, säger Sofie och skrattar.

Se hela slutresultatet här>>