Jaktnyheter

Trög vargjaktspremiär i snöfattigt Värmland

Spårsnö är en förutsättning för lyckad vargjakt och jägarna i Värmland hoppas på bättre väder till helgen. Foto: Gettyimages

Det milda vädret gör vargjakten svår i Värmland. Nu hoppas man på snö och därmed bättre spårförhållanden i slutet av veckan.

- Det var helt omöjligt, säger Gunnar Glöersen.

När Jaktjournalen talar med Gunnar Glöersen, Rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, på måndagsförmiddagen är han inte i skogen.

– Vi försökte igår, men fick ställa in. Det var helt omöjligt, säger han.

Jaktlaget som Gunnar jagar med hade hittat ett tre-fyra timmar gammalt spår av en varg, men töväder och blöta isar gjorde det omöjligt att följa såpass långt att man kunde släppa hund på det.

– Vi kom aldrig ikapp den och ville inte släppa hunden på ett kallt slag. Det är precis samma problematiska situation som i fjol. Då dröjde snön och de sista vargarna sköts strax innan jakttiden löpte ut, säger Gunnar Glöersen.

Stoppad jakt i Norge

I Rörskogsreviret som delas med Norge får 3 vargar skjutas på den svenska sidan av gränsen. Målet med jakten i reviret var från både svenska och norska myndigheter att skjuta hela flocken om 11 konstaterade vargar. I skrivande sund har beslutet om jaktstopp från Oslo tingsrätt satt stopp för de planerna.

– Om det norska beslutet kvarstår, hoppas vi att Länsstyrelsen i Värmland beslutar om ökad tilldelning, så vi kan uppfylla målet som slagits fast för att komma till rätta med situationen för de boende i Rörskogsreviret, säger Gunnar Glöersen.