Vapentest

Toppbetyg till Sauer 404 Elegance

Sauer 404
Sauer 404 har tagit den populära Sauer 202-serien till nya tekniska höjder som förmodligen kommer att falla vapenköpare i smaken. Sauer 404 kommer att levereras i tre versioner under 2015. Elegance under mars, Classic XT under april och Syncro XT under maj. Vi har testat Sauer 404 Elegance.
Sauer & Sohn är Tysklands äldsta vapentillverkare med anor från 1751 då företaget grundades i Suhl. Efter att maskinparken monterats ner och försvunnit till Sovjetunionen efter andra världskriget startade vapentillverkningen om 1951 med nya fabriker i Eckernförde och numera i Isny. I början på 1970-talet lanserades Sauer 80 och vidareutvecklades till Sauer 90 som i Sverige kallades för CG 3000. Sauer utvecklade ett modulärt system med enkelt pipbyte som resulterade i Sauer 200 som kom på marknaden 1984–1985. Sauer 202 släpptes 1993 och har sedan dess kompletterats med en lång rad modeller med olika kolvar och pipor. Sauer 202 TakeDown såg dagens ljus i början på 2003 men skiljer sig i pipinfästningen på ett avgörande sätt jämfört med Sauer 202.

Sauer 404

Det är frestande att säga att Sauer 404 är en vidareutveckling av Sauer 202. I viss mån är det så men förändringarna är tillräckligt många för att ge fog för påståendet att det är ett nytt gevär som nu lanseras. Sauer 202 har tre storlekar på lådan, magnum, medium och TakeDown. Sauer 404 har endast magnumlåda vilket innebär att man kan välja kaliber inom alla kalibrar mellan .243 Win till .375 H&H Mag. I dagsläget finns inte .223 Rem och de grövsta safariekalibrarna tillgängliga. Lådan tillverkas i aluminium men kan mot pristillägg fås i stål. Vapnet blir då ett halvt kilo tyngre. Nyttan med stållåda är tveksam, möjligen att skruvade kikarmontage på en aluminiumlåda skulle vara vekare än om de var skruvade på en stållåda. I detta fall är oron obefogad då baserna är integrerade i lådan.

Sex låsklackar

Slutstycket har en utmärkt gång i lådan utan tendenser till att klämma fast. Slutstycket låser med sex låsklackar i pipan. Öppningsvinkeln är 60 grader. Utdragaren är ett fjäderbelastat metallbleck och Sauer har valt att sköta utkastningen med två fjäderbelastade stålstift. För att kunna klara kaliberbyten är slutstyckshuvudet utbytbart. Att byta slutstyckshuvud är enkelt, riktigt enkelt. Ett fjäderbelastat stålbleck hålls tillbaka och slutstyckshuvudet dras i sidled ur sitt läge. Det kan inte bli enklare. Vid resor görs vapnet helt obrukbart på några sekunder.

Kikarfästen

Sauer har valt att integrera fästen för kikarsiktet i lådan genom frästa spår. Själva fästet är Sauers eget och har ett elegant snabblås som gör att kikarsiktet kan tas av och sättas på mycket snabbt i ett skottfast montage. Sauer har fästen för de flesta sikten. De öppna riktmedlen fungerar väl, och kolvkammen passade mig riktigt bra. Kornet är kraftigt, ställbart i sidled, och med ett sikte med relativt vid U-skåra fungerade skyttet riktigt bra. Det är intressant att skjuta några serier då och då med öppna riktmedel för att hålla förmågan uppe.

”Take Down”

I det främre vapenremsfästet har Sauer integrerat ett verktyg som är allt man behöver för att plocka isär Sauer 404. Smart. I vanliga fall brukar isärtagning inledas med någon form av eftersök på verktyg, särskilt om det är utomhus. Framstocken lossas genom att universalverktyget sätts i en fjäderbelastad skruv och vrids ett kvarts varv. Sedan skjuts framstocken från lådan. Kolven lossas genom att en skruv lossas. Enklare kan det inte bli. Pipan lossas genom att tre numrerade skruvar öppnas. Därefter fälls en spännarm ner och pipan dras enkelt ur sitt säte. Hopsättningen sker i omvänd ordning. Hela systemet ger ett ”Take Down”-system för den som vill packa ihop sin studsare i en kort koffert som är lätt att dölja i en bil eller i bagage.

Säkring

Sauer 404 har ingen säkring i egentlig mening i likhet med andra vapen där mekanismen spänns i samband med att skott ska lossas. Sauer 202 har tekniskt en mycket bra säkring som manövreras upp och ned genom kolvhalsen vilket många upplever som udda. Nu har Sauers tekniker anammat moderna trender från bland annat Blaser med en uppspänningstangent på slutstycket. Jag upplevde att det är enkelt att styra fram tangenten. Fjäderns hårdhet är inget problem. Fjädern slackas genom att en liten tangent trycks ner. När mekanismen inte är uppspänd är slutstycket låst. För att öppna slutstycket måste spänntangenten styras fram några millimeter. Detta är en säkerhetsdetalj som är bra. Risken att mekanismen skulle öppnas av misstag är obefintlig. Säkerheten i säkringen bygger på att man inte glömmer att slacka mekanismen om det inte går att utnyttja skottläget, men om man glömmer att säkra en konventionell mekanism är det ingen skillnad.

Avtryckarsystem

Sauer 404 har ett nytt avtryckarsystem som mycket enkelt kan ställas in för fyra olika avtryckarvikter, från 550, 750, 1 000 gram till 1,25 kilo. Trycket är rent utan tendenser till släp. Under testskjutningarna provade jag att skjuta med alla fyra avtryckarvikterna. Det som jag upplevde som ”bäst” var 1 kilo. 550 gram är så lågt att det är svårt att skjuta avslappnat. Under jakt skulle jag uppleva det om på gränsen till svårt med så låg avtryckarvikt. Avtryckaren är nykonstruerad. Justerbar i längdled och sidled med hjälp av en medföljande insexnyckel. Designen är lite bredare vilket ger en bättre känsla vid avfyring.

Kaliberutbud

Sauer 404 har ett stort kaliberutbud. I dagsläget finns i standardkalibrar .243 Win, 6,5×55, .270 Win, 7×64, .308 Win, .30-06, 8×57 IS och 9,3×62. Bland magnumkalibrarna finns 7 mm Rem Mag, .300 Win Mag, 8×68 S, .338 Win Mag och .375 H&H. Sauer 404 erbjuder möjligheten att byta pipor inom kalibergrupperna. För att byta mellan standardkalibrar och magnum krävs byte av slutstyckshuvud och magasin. Kaliberutbudet innehåller allt vad man behöver för europeisk och nordamerikansk jakt. Det är för Afrikajakterna som det möjligen saknas full täckning. Magasinskapaciteten är ett minus. 3+1 i standardkalibrar är väl acceptabelt, även om det vore önskvärt med någon patron till. Magnum, 2+1 känns i minsta laget. Radmagasinen har som regel denna begränsning. Ett kryssmagasin kanske kunde förbättra saken. Naturligtvis kunde ett större magasin vara en lösning men ett utstickande magasin förbättrar inte vapnets skönhet. För älgbaneskyttet får man ladda med tre i magasinet och sedan ett i loppet. Lite pyssel men det fungerar. Med magnumkalibrar blir det att ta ur magasinet och fylla på mellan höger- och vänsterslöp.

Stock i vacker valnöt

Testvapnet har mycket vacker gyllenbrun valnöt med mycket ådring. Designen är lite ovanlig med kindstöd och en extra kant mellan kindstöd och pistolgrepp. Framstocken har en handutfyllnad som känns bra. Pistolgreppet har en lång kurva som ger bra grepp. Nätskärningen på pistolgrepp och framstock ger bra grepp. Panelerna på framstocken upplever jag som små i förhållande till framstockens volym.

Precision i topp

Sauer 404 Elegance levererade på skjutbanan. En första serie med Norma Oryx landade på ca 30 millimeter. Nästa serie krympte ihop till ca 20 millimeter. Sako Hammerhead uppförde sig lika bra. Här gjorde nog skytten att det ser ut som två grupper. Jag lyckades nog rikta lite olika eller så flyttade jag studsaren lite. De tre första kulorna gick nära nog hål i hål de två sista något åt höger. Jag provade även Norma Vulkan och det blev i stort samma resultat. Det verkar som Sauer 404 tolererar det som bjuds. Studsaren har topprecision.

Sammanfattning

Sauer 404 Elegance är en smidig och välbalanserad studsare med utmärkta skytteegenskaper. Sauer har tagit ytterligare ett steg i utvecklingen och har nu en studsare i framkant på vapenutvecklingen. Precisionen är utmärkt. Sauer 404 Elegance kommer med säkerhet att bli en stark konkurrent till övriga studsare med uppspänningsmekanism på marknaden.  

Sauer 4040 Elegance

Kaliber: .30-06 Springfield. Längd: 101,5 cm. Magnum 106,5 cm. Piplängd: 51 cm. Magnum 56 cm. Vikt: Från 3,2 kilo. Magasin: För tre patroner plus ett i loppet. Magnum 2+1. Pris: 39 900 kr. Generalagent: Jaguargruppen.