”Tjänstemän i Stockholm ska inte diktera villkoren för vildsvinsförvaltningen”

LRF avslutar samarbetet med jägareförbunden eftersom de inte kommer överens. Nu svarar Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson på varför ett nationellt mål inte fungerar.

Torbjörn Larsson förklarar varför nationella mål inte fungerar när det kommer till viltförvaltning. Foto: Per Jonson

LRF tycker att en handlingsplan om vildsvinsförvaltning ska innehålla en nationell målsättning men det tycker inte Svenska Jägareförbundet. Jaktjournalen har skrivit om det här. Torbjörn Larsson, ordförande menar att förvaltning inte ska styras från skrivborden i Stockholm.

– Den måste vara adaptiv och utgå de lokala förhållandena. Vi har ju sett att det är först när jägare och markägare på det lokala planet samarbetar efter sina givna förutsättningar förvaltningen lyckas, säger Torbjörn Larsson.

Enligt Torbjörn Larsson går det inte att sätta upp en nationell målsättning, däremot kan man sätta upp en nationell viljeinriktning.

– Det är något annat. För oss på Svenska Jägareförbundet är det viktigt med samarbetspartners och vi välkomnar LRF tillbaka till förhandlingsbordet. Vi förstår ju att lantbruket är pressat, säger han avslutningsvis.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼