Alf Ericson och Sebastian Olofsson, från länsstyrelserna i Västmanland och Uppsala, tar DNA-prov i strupen på ett dödat får. Foto: Mikael Moilanen

Tio får vargdödade på kulturminnesmärkt gård

Tio får har dödats vid en vargattack strax utanför Fagersta. Jaktjournalen har varit på plats.

Fagersta Nyheter var först med att berätta om attacken, som inträffade natten mot lördagen. Den varma sensommarvinden fläktar tag i håret när vi går ned i hagen där länsstyrelsens personal och Erik Bråte och dottern Anna samlat kropparna efter de dödade fåren. Det luktar vom och massor med flugor surrar kring de sargade kadavren. – Vi hittade åtta döda i hagen. Två fick avlivas, konstaterar Anna.

Alf, Sebastian och Ziggy

Alf Ericson, besiktningsman från länsstyrelsen i Västmanland, har fått hjälp av kollegan på länsstyrelsen i Uppsala, Sebastian Olofsson, och jaktlabben Ziggy. Hunden är under utbildning för att bli certifierad besiktningshund med inriktning på rovdjur. Alf och Sebastian står hukade över kadavren och letar skador som är typiska för varg. En tacka har fått ett framben och bogen bortsliten och flera av fåren har kraftiga blodutgjutningar i muskulaturen, särskilt kring halsar, nackar och bakben, som visar sig när skinnet flås av. De överlevande fåren ligger en bit bort i en stor klunga – typiskt för stressade får som haft besök av rovdjur. – Det finns ett träd nere i hagen där de brukar ligga. Men där hittade vi ett får ihjälbitet, så nu vill de inte vara där, säger Anna.

Gåsmyrenvargarna misstänkta

Området ligger inom det så kallade Gåsmyrenreviret. Där fick den gamle hanen skabb och började jaga bland gårdar strax utanför Hedemora i juni förra året. Han saknade helt päls när han sköts i skyddsjakt. Men sedan dess har tiken slagit sig ihop med en ny hane. Paret är högst misstänka för den senaste attacken mot familjen Bråtes får. – Vi tar DNA-prov för att fastställa vad det är för varg som varit här, säger Sebastian Olofsson. Brategården, som har adress Fagersta men hör till Norbergs kommun, har anor sedan 1200-tal och hela egendomen är kulturminnesmärkt.

4 000 volt

Hagen där fåren gick är cirka fyra hektar stor och ligger alldeles på andra sidan vägen från boningshuset. Stängslet är fyrtrådigt. – Här är det 4 000 volt i tråden, säger Erik Bråte när han böjt sig ned och greppat en av trådarna med sitt mätinstrument. För fem år sedan dödade varg fem får i en angränsande hage. – Den har rovdjursavvisande stängsel – men det hjälpte inte, säger Erik Bråte.

Ingen tvekan

Det är Anna som tagit över fåren och hon vet inte hur hon ska göra med hagen där den senaste attacken inträffat. – Nu försöker vi hålla dem inne på nätterna i år, så får vi se hur vi gör med staketet nästa år, säger Anna. – Det här är egentligen samma sak som ett rovdjursstängsel, bara att det är en tråd mindre, säger Erik Bråte.

Är det någon tvekan om att det är varg? – Nej, säger både både Alf Ericson och Sebastian Olofsson. Bland jägare i området bubblar en oro för hur det ska gå med jakthundarna under hösten. – Det är otrevligt – lusten försvinner nästan att jaga, säger en jägare som Jaktjournalen talat med.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21