Månadens hund

Ante – Tillhör toppskiktet av rävhundar

Ante knep tredjeplatsen när han var med på Räv-SM.
När många stövarjägare köper sina valpar väljer de efter de bästa linjerna. En generell regel är att rävjägare väljer valpar efter föräldradjur som bara jagar räv. Västkustbon Stanley Hedlund har sitt eget tänk när det gäller att köpa valp, något som gång efter annan slår väl ut.
Det är på bred göteborgska som Stanley Hedlund berättar om sitt jaktintresse, han har jagat i hela sitt liv och allt började med minkjakt. En jaktform som Stanley än i dag utövar under våren med sina foxterriers. Senare i livet träffade Stanley på Hans Hellberg, en jägare av det äldre gardet som favoriserade rävjakt med stövare. – Visst var det Hans som styrde in mig på rävjakt med stövare och jag fick ta emot otroligt många tips och råd från Hans som vägledde mig. – Första stövaren som jag skaffade var en schillerstövare som hette Ludde. Det blev en medelmåtta. Han var för hård när han gick på slag, berättar Stanley samtidigt som han stoppar in en ordentlig baksnus under läppen.

Stanley Hedlund.

Stort rävintresse redan som ung

Men när Ludde gick ur tiden var det dags för en ny stövare. Stanley satte först upp sig på en valp efter en hamiltontik som hans kompis Hans Hellberg ägde, men när parningen inte tog sig fortsatte letandet. Stanley ringde då avelsrådet för schillerstövare och ställde en ganska komplex och svår fråga. – Jag vill ha en valp från den bästa parningen som finns på marknaden. Efter lite efterforskning föll valet på tiken Orustmarkens Rita och hannen Butskogens Dino. Rita var efter rena rävlinjer och hade placerat sig på en tredje plats i Räv-SM. Dino var från harlinjer men var meriterad på räv. Valpen Ante, eller Zeb som han kallas till vardags, visade ett stort rävintresse vid ung ålder och första räven sköts för honom innan ett års ålder.

Många bra egenskaper

Jaktjournalen hänger med Stanley och Zeb ut en kall snöig februaridag. Zeb gör stora sökrundor innan han kommer på slag och reser kort därefter räven. – Det är svårt att säga vad som är Zebs tre bästa egenskaper, han har så otroligt många, berättar Stanley entusiastiskt samtidigt som han greppar bössan. Skallet närmar sig, men går dessvärre i gryt efter ett bra drev. – Zeb får inte jaga någonting annat än räv. Jag vet att många jägare låter sina stövare jaga mård, lodjur och mink. Men jag har valt att bara låta honom jaga räv. Jakten blir så mycket mera effektiv då, säger Stanley. Förutom Zeb så har Stanley två duktiga foxterrier. Äldsta hannen, Chiro, är grytchampion och tillsammans med Zeb är de ett livsfarligt team.

Stanleys schillerhanne tar upp räv när andra misslyckas.

Deltog på Räv-SM

Zeb behövde inte gå speciellt många jaktprov innan han var klar champion. Första jaktprovet resulterade i ett förstapris med 58 egenskapspoäng och sedan rullade det bara på. Efter att han hade tagit elitettan i Västsvenska Stövarklubben fick Zeb så pass höga poäng att han kvalade in till Räv-SM. Väl på SM-tävlingen var motståndet fruktansvärt tufft men Zeb och Stanley kämpade på hårt. Efter de två provdagarna kunde de stolt ställa upp sig på prispallen som bronsmedaljörer. En mycket stark prestation då flera av deltagarna drev ihop ett förstapris i elitklass. – Grejen med Zeb är att han alltid är bäst när det är svårt. Om vi är på en stor rävjakt och det är riktigt uselt väder, reser han alltid räv först och ofta flera på en och samma dag när ingen annan hund får upp, berättar Stanley stolt.

Klockren på utställning

En inbiten jägare brukar ofta säga att utställningen inte spelar någon roll. Så länge hunden har de jaktliga egenskaperna med sig nöjer man sig med utställningsmeriten ”Good”. Precis samma sak gällde för Stanley tills han ställde ut Zeb för första gången. Det blev tre raka cert på tre utställningar för den vackra schillerhannen. Rasstandarden för Schillerstövare kan upplevas något diffus när det står: ”En schillerstövare ska vara torr och ädel, svagt rektangulär. Kroppsbyggnaden ska ge intryck av snabbhet och styrka.” – När man tittar på Zeb är han otroligt vacker. Jag har aldrig tidigare varit så mycket för utställningar eller jaktprov, men nu tycker jag att det är otroligt roligt att starta på jaktprov och utställningar. – Det är även en förutsättning numera att föräldrarna har gått jaktprov och varit utställda innan jag köper valp, säger Stanley bestämt.

Rastypiskt och ädelt utseende.

Meriterad avkomma

Att duktiga hannar går i avel är en självklarhet. Zeb är far till två kullar med två olika tikar. – Jag som hanhundsägare har även krav på vad det är för tikar jag parar, säger Stanley och fortsätter. – De måste minst ha ett förstapris på särskilt rävprov och då även med höga poäng. Sedan ser jag helst att flera ur samma kull är meriterade på räv. Blir inte valparna bra slår det negativt på min hanne, berättar Stanley. Och visst har Stanleys hårda linje gett utdelning. I den ena kullen startades första hannen när han var 15 månader och erövrade ett tredjepris i särskilt rävprov. – Ur nästa parning jag får på Zeb kommer jag att behålla en valp. Just nu har jag inte tid och Zeb står på väntelista innan han får komma i avel igen, avslutar Stanley Hedlund.

3 bästa egenskaperna

1. Slagarbetet – tar otroligt kalla slag och visar i väckningen hur långt bakom han ligger räven. 2. Söket – ett stort sök som ändå är kontaktbart. 3. Skallet – ett ärligt välnyanserat skall som är väldigt hörbart.

 

RR SE(RÄV)CH SEUCH Ante S55641/2008

Undan: RR SE(RÄV)CH SEUCH Orustmarkens Rita S32799/2003. Efter: J RR Butskogen Dino S34949/99. Uppfödare: Roger Ohlson, Uddevalla. Ägare: Stanley Hedlund, Västra Frölunda.

 

Utställning:

2011

SVSTK 8/5: Boo Lundström – Excellent, Cert, BHKL:2 SVSTK 14/5: Sarah Häggkvist – Very Good. SVSTK 5/6: Morgon Wackt – Excellent, Cert, BHKL:2 SVSTK 6/8: Torbjörn Granheim – Excellent, Cert, BHKL:2

Jaktprov:

2010

SVSTK 31/10: Rolf-Gunnar Kjeller – Godkänt RR-prov.

2011

SVSTK 14/11: Rolf-Gunnar Kjeller – Godkänt RR-prov. SVSTK 21/2: Bengt Andersson – 1:a 58 ep.

2012

SVSTK 18/2: Bengt Andersson – 0:a 22 ep. SVSTK 19/2: Gert-Ove Lundberg – Startar ej. – 0 EKL.

2013

SVSTK 13/2: Stellan Jonasson – 1:a 59 ep. SVSTK 14/2: Jan Aronsson – 1:a 61 ep. – 1 EKL Godkänt Championat: RR SE(RÄV)JCH SEUCH

2014

SVSTK 1/3: Steve Johansson – 1:a 57 ep. SVSTK 2/3: Jörgen Rolf – 1:a 58 ep. – 1 EKL.