Vapentest

Tikka T3x – Uppdaterad storsäljare

Tikka T3x är en ny generation Tikkastudsare. De tidigare modellernas adelsmärken finns kvar men med utvecklade detaljer är T3x ännu bättre. Geväret ger mycket studsare per satsad krona. Ett smidigt och välbalanserat vapen med utmärkta skjutegenskaper.
Tikka T3 har genom åren varit synonymt med precision och driftsäkerhet. Tikka T3 har varit en storsäljare som fungerat både på jakt och för den som vill prova på tävlingsskytte. Modellutbudet har varit mycket stort med både höger- och vänstermekanismer. SAKO Sweden hävdar att när modellutbudet för Tikka T3x är färdigt kommer det att finnas 28 modeller att välja bland, 18 höger- och 10 vänstermekanismer i olika varianter.

Förändringar i lådan

Vad har nu gått att förbättra på en redan bra studsare? Man kunde tro att mekanismen som sådan skulle vara tillräckligt bra. Tikka har hittat ett par saker som höjer Tikka T3x ytterligare en nivå. Utkastaröppningen är större, både i längd och höjd. Tikkas låda har varit vridstyv vilket bidrar till den goda precisionen. Tikkas överbyggda låda är plan och borrad för Picatinnyskena eller Weaverklackar vilket ger stor valfrihet att välja ringar för kikarmontage. Den gamla fräsningen av lådan finns kvar och den ger möjligheter att använda Optilocfästen som fungerar alldeles utmärkt. Den större utkastaröppningen ger också en enklare laddning av patroner direkt i patronläget eller för att känna efter med fingret att patronläget är tomt. Lådan är snyggt bearbetad och polerad till hög finish med rundade kanter. Tikka har valt att endast tillverka en längd på lådan. Detta bidrar naturligtvis till lägre produktionskostnader och därmed lägre konsumentpris. Samma låda från .17 Remington till .338 Win Mag. Magasinen är patronspecifika. Underbeslaget är lika på alla kalibrar. Detta är kompromisser som gynnar konsumenten prismässigt.

Nackdelar

Den valda strategin har naturligtvis nackdelar. Den ger lång repeteringsrörelse för de kortare patronerna. Vissa anpassningar måste göras trots allt. Slutstyckshuvudet är naturligtvis anpassat för hylsmåtten som varierar mellan kalibrar. Magasinen är justerade i längd genom att godset i bakkant är tjockare för de kortare kalibrarna. Magasinet rymmer tre patroner och en patron i loppet.

Rekylupptagning

Tikka har utvecklat Tikka T3x i så motto att rekylklacken är tillverkad i stål i stället för lättmetall. Rekylklacken passar in i ett urfräst spår i lådan. Har du en äldre T3 kan du byta ut rekylklacken mot en i stål. Man kan också montera en äldre Tikka T3 i den nya stocken om andan faller på. Den nya stocken har sina förbättringar.

Ny stock

Greppet är förbättrat genom ett gjutet asymmetriskt mönster på pistolgrepp och framstock. Som reklamen säger så skapar mönstret bättre friktion och bra grepp. Pistolgreppet kan dessutom lätt bytas ut mot ett lite brantare grepp med mera handutfyllnad. En skruv i bakkant på pistolgreppet lossas och greppet byts och skruven sätts på plats. På samma sätt kan framstocken breddas genom att en extra del skruvas fast i en infästningspunkt sedan rembygeln lossats. Tikka T3x har en ny bakkappa med integrerade luftfickor som ger bättre rekylupptagning. Bakkappan är fem millimeter längre än den gamla. Den nya bakkappan kan monteras på gamla T3-studsare. Tikka T3x har en justerbar kolvkam som gör det möjligt att justera efter personliga mått. Hela paketet gör skäl för namnet, modulär stock.

Slutstycke

Slutstycket är tillverkat i rostfritt stål. Utkastaren är fjäderbelastad och utdragaren är av samma typ som Sako med flera använder. Öppningsvinkeln är 70 grader vilket gör det lätt att öppna och spänna mekanismen. Slutstyckshandtaget är urborrat för att spara vikt. På Tikka T3x har man bytt ut styrhylsan som tidigare var tillverkad i plast mot en i stål. Denna styrhylsa passar på gamla modeller så det går bra att byta för den som önskar. Slutstycksgången är mycket bra utan tendenser att nypa eller kärva. Slutstycket tas enkelt ur lådan när en tangent på vänster sida trycks in. Slutstycket har två låsklackar och är desamma som på äldre Tikka T3. Lådan har ett evakueringshål för krutgaser om en patron skulle haverera.

Avtryckarmekanism

Avtryckarmekanismen bidrar i hög grad till Tikka T3x utmärkta precision. Avtrycket är rent, lätt och utan släp, viktiga faktorer för precisionsskytte. Avtryckarmekanismen är justerbar mellan 1 och 2 kilo. Säkringen låser tändstift och slutstycke. Säkringen är lätt att manövrera och nästan ljudlös.

Precision

Tikka har alltid haft ett rykte att skjuta täta träffbilder. Jag vet inte om Tikka T3x är mycket bättre i det sammanhanget men testvapnet gjorde mig inte besviken. Jag har provat alla patroner som jag kunde komma över och det uppstod inga problem. Det var inte hellre någon patron som gick extremt mycket bättre än någon annan. Teststudsaren sköt täta grupper med Normas jaktmatch, Lapua Scenar och Norma Daimond Line. Bland jaktammunitionen fungerade Norma Oryx och Norma Tip Strike utmärkt med cirka 20 millimeter som bästa träffbild. Lapua Naturalis, Federal och Sako gav i stort sett samma resultat. En förklaring till att Tikkastudsarna skjuter bra är att alla testas innan de lämnar fabriken. På Tikka T3x var ett belyst Steiner Ranger 3-12×56 monterat. Ett mycket bra kikarsikte till överkomligt pris. Kikarsiktet fungerade utmärkt med en röd punkt som kan varieras beroende på dagsljus eller skymning. Vapnet är en lätt studsare på 2,7 kg (med kikarsikte drygt 3 kg). Till och med i kaliber .30 känns rekylen. Den nya bakkappan fungerade väl.

Pipa

Tikka har kallhamrade pipor av högkvalitativt rostfritt stål. Testvapnet har en 52 cm pipa som är gängad för ljuddämpare. Det är lite underligt att inte fler tillverkare gängar pipan innan leverans. En kostnadseffektiv åtgärd för kunden då Tikka debiterar drygt 400 kr för gängningen inklusive gängskydd. Ett pris som inte någon vapensmed matchar vid eftermontage. Pipan är väl putsad och blånerad.

Mycket studsare för pengarna

Tikka T3x ger mycket studsare per satsad krona. Ett smidigt och välbalanserat vapen med utmärkta skjutegenskaper. Det är en utmärkt ide med utbytbara kolvdetaljer som ger möjlighet till individuell anpassning. Precisionen är utmärkt och levererar det som krävs för en varierad jakt. Tikka T3x är ett bra val för den som köper sin första studsare.

Modell: Tikka T3x. Kaliber:  .308 Win. Till Sverige kommer .308 Win och övriga standardkalibrar först. Längd: 102 cm. Piplängd: 52 cm. Vikt: 2,7 kg. Med kikarsikte 3,2 kg. Magasin: För tre skott. Magasin för fem skott som tillbehör. Pris: 11 390 kr. Med höjbar kolvkam 12 290 kr. Generalagent: Sako Sweden AB.