Jaktnyheter

SVT varnar för att Jaktliv är olämpligt för barn

Evelina Åslund Bäck och Peter Ekeström leder programmet som SVT anser är olämpligt för barn. Foto: Skärmdump SVT och SVT.
Den som vill titta på SVT:s program Jaktliv på SVT Play möts av budskapet: Detta program är olämpligt för barn. – Vi har tagit det säkra före det osäkra. Men det var ingen lätt avvägning, säger ansvarige utgivaren Bengt Strömbro.
När man klickar sig in på något av avsnitten av Jaktliv på SVT Play dyker varningstexten upp. Olämpligt för barn, anser SVT. Jägaren Evelina Åslund Bäck är en av programledarna och hon känner inte till varningstexten när Jaktjournalen når henne på torsdagsmorgonen. Hon kollar på Internet och ser varningsbudskapet. Evelina Åslund Bäck har egna barn och hon tycker inte att programmet är olämpligt för barn. – Nej, absolut inte, inte jag personligen. Jag tycker inte att jakt ska vara något onaturligt för barn. Men det här har bestämts på andra plan, det har inte vi haft någonting att med att göra. Det där kan nästan bli feltolkat. Det är ingenting som är olämpligt för barn, tycker jag, säger Evelina Åslund Bäck.

”Det säkra före det osäkra”

Bengt Strömbro jobbar på SVT i Umeå och är ansvarig utgivare för Jaktliv. Han hänvisar till att program som sänds sent på kvällarna kan ha innehåll som skrämmer barn. Därför är rutinen att ha sådana här varningstexter på SVT Play. – Jakt är en verksamhet för vuxna människor, som innefattar vapen och att man tar död på djur. I vissa fall kan det uppfattas som obehagligt för mindre barn. Det är för att förhindra att något barn ”ramlar in” på programmet och upplever det som skrämmande. Men jag förstår frågan, för det är ingen lätt avvägning, säger Bengt Strömbro. Men blir inte det där ett självuppfyllande cirkelresonemang? Ni varnar för ett program, färre barn ser jakt och fler barn kommer att uppleva att jakt är något konstigt. – Framförallt vill vi peka på att det är ett föräldraansvar. Vi skickar en signal till föräldrar, som kan avgöra om deras barn kan se programmet. Det är en avvägning vi gjort för att ta det säkra före det osäkra, svarar Bengt Strömbro.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21