Dokumentär-filmen "När skogen tystnar", som köptes in av SVT, får kritik för att vara partisk. Foto: Gettyimages

SVT kritisteras för partisk dokumentär om skogsbruk

Sveriges Television får kritik för att ha köpt in och sänt en film som av företrädare för skogsbranschen betraktas som en propagandafilm. Filmen är gjord i samarbete med Världsnaturfonden WWF och skogsäringens argument kommer inte alls fram.

Det är P1-programmet

Medierna som i sitt senaste avsnitt granskar förhållandena kring SVT-dokumentären ”När skogen tystnar” som nyligen sänts i tablå-TV och just nu går att se på SVT Play. Filmen handlar om en ung äventyrare som paddlar Youkonfloden i Nordamerika och visar upp orörd skog. ”Sveriges orörda skogar blir färre samt tystare när den biologiska mångfalden håller på att försvinna”, skriver SVT i påannonsen för filmen.

Stöd av WWF

Radioprogrammet Medierna har sin utgångspunkt i att det pågår en utredning om framtidens skogsbruk i Sverige, bland annat hur stark äganderätten ska vara och hur olika former av bevarande av skog ska utformas. Utredningen väntas komma med ett betänkande i november. I filmen ”När skogen tystnar” får bara skogsaktivister, biologer och företrädare för miljörörelsen komma till tals. En miljöpartist, som lägger fram sin syn på saken, tituleras som ”politiker”. Filmen har i förhandsvisningarna marknadsförts med att den är framställd i samarbete med, och med stöd av, Världsnaturfonden WWF.

”Liknar en propagandafilm”

– Inom skogsnäringen är vi vana att svartmålas. Det jag och många med mig reagerat emot är att Sveriges Television valt att sända något som liknar en propagandafilm, där landets mest extrema åsikter om tillståndet i de svenska skogarna får stå helt oemotsagda, säger Marcus Svensson, presstalesperson för Södra skogsägarna, till Medierna. I radioreportaget i P1 intervjuas också SVT:s Johan Erhag, som köpte in filmen till SVT och förklarar hur han resonerat kring den omstridda dokumentärfilmen.