Jaktnyheter

Uppdaterad: Sveriges Radio pudlar om ”vargfälla”

Fånga varg i mårdfälla – omöjligt säger experterna. Foto: Istock och privat
Värmland (JJ) Sveriges Radio P4 Värmland slog larm om att en anonym person sett en vargfälla. Nu pudlar radiostationen om rubriken. – Jag håller med, rubriken var inte helt lyckad, säger Ulla Walldén, ansvarig utgivare och kanalchef på P4 Värmland. Men budskapet på Facebook ändrades först efter ett dygn.
”Edabo hittade vargfälla i skogen”, slog lokalradion fast i ett inslag som publicerades på söndagskvällen. – Det tog mig 30 sekunder att lista ut att det måste röra sig om en mårdfälla. Jag talade med reportern redan i torsdags och uppmanade henne att kolla historien ordentligt och skicka över bilder på fällan, så att det inte gjordes en höna av en fjäder igen, säger Jägareförbundets rovdjursanvarige tjänsteman, Gunnar Glöersen, till Jaktjournalen.

Anonym källa

P4 Värmland berättar om en anonym Edabo som ska ha ”överraskat” två män i jägarkläder under en skogspromenad. – De var i 60-årsåldern och kom och bar på en rävsax med stora metallkäftar som låg i en halvmeter lång låda. Dessutom hade de en påse med något som verkade vara rått kött. De bar in allt i bilen, säger den anonyme Edabon till radiostationen. Han följde jägarnas spår bakåt i skogen och hittade en planka som stod uppställd mot en sten. Det var blod på plankan och på en gren hängde skinnet från ett flått rådjur. Gunnar Glöersen jagar själv med mårdfällor och är övertygad om att det är just en mårdfälla som historien handlar om.

”Absolut inte”

Jaktjournalen har också talat med en erfaren mårdjägare i Gävleborg, som använder fällor med fast slagutrustning. Vederbörande använder inte spång eller planka. – Många jägare sätter upp en planka eller en trädstam som mården kan klättra på upp till fällan. De mårdar jag fångar klättrar längs trädstammarna där fällorna sitter. Det finns ett flertal mårdfällor där slagjärnen är lösa. De träs in i skåror i en trälåda, berättar jägaren. Skulle det vara möjligt att fånga varg i en sådan fälla? – Absolut inte. Hålen är så små att det bara är mindre djur som kan sticka in huvudena, säger jägaren. Gunnar Glöersen är väl förtrogen med rådjurskinn runt fällans träkonstruktion. – Så har jag själv på mina fällor, säger Glöersen.

Fick inte anmäla

P4 Värmlands anonyme uppgiftslämnare försökte polisanmäla saken. Polisens ska ha vägrat ta upp en anmälan. Det var fel, meddelade polisen på måndagen. Anmälan ska alltid tas upp. P4 Värmland uppger att man kollade saken med länsstyrelsens personal och att de trodde att den anonyme uppgiftslämnaren kunde ha sett en rävsax. Det är den typ av saxar som fångar djuret genom att slå igen över ett ben på dem. De är dock förbjudna i Sverige. Däremot är rävsnaror tillåtna men bara i de fyra nordligaste länen. Under måndagen ändrade Sveriges Radio Värmland rubriken på sin artikel. Den nya rubriken är ”Ville anmäla misstänkt jaktbrott – fick inte för polisen”.

Radiochefen beklagar

– Vi ville illustrera just det, att det är inte så lätt anmäla. Det krävs rätt så mycket för att polisen ska vidare med förundersökning. Det ville vi illustrera med ett exempel från en av våra lyssnare, säger högsta chefen på P4 Värmland, Ulla Walldén. Är du nöjd med er publicering – ni tvingas backa från rubriken och har inte kollat med någon expert vad det kunde vara för fälla? – Det fanns en upplevelse hos den här lyssnaren, att han inte blev tagen på allvar när han ville göra en polisanmälan. Det ville vi beskriva i inslaget. Att det blev fokus på vilket sorts djur som jagades, beklagar jag. Det var inte syftet med publiceringen, svarar Ulla Walldén.

Budskapet kvar på Facebook

Men P4 Värmland ändrar inte i alla publiceringskanaler. Vid 20-tiden på måndagskvällen ligger fortfarande ett inslag med det första budskapet om ”vargfälla” ute på radiostationens facebooksida. Det är ett inslag som lagts ut klockan 18 på söndagen, alltså för mer än ett dygn innan detta skrivs. I det filmade inslaget tittar reportern in i kameran och säger: – På P4 Värmland har vi granskat vad myndigheterna gör för att motarbeta den illegala vargjakten i länet. Och en som hörde av sig till oss var John i Eda. Han berättade om den här vargfällan som han hittade i skogen, säger reportern. Jaktjournalens utsände påtalar saken för Ulla Walldén i ett telefonsamtal. Hon tackar för tipset och skickar strax därefter ett SMS: ”Ok, vi ser om vi kan ta bort filmen utan att tappa hela budskapet. Annars kan folk bli upprörda för att de tror att vi ”mörkar” hela debatten. Inte helt enkelt.” Några minuter efter klockan 21 på måndagskvällen väljer dock Ulla Walldén att avpublicera inlägget på radiokanalens facebooksida.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21